Kotimetsä
Hankkeen järjestämät tapahtumat
18.-19.8.2023 Ollikkala-messut
Ollikkala-messuille osallistui kahden päivän aikana noin 10 000 vierasta. Perjantaina paikalla oli paljon lapsiryhmiä lähialueiden kouluista ja lauantaina enemmistönä olivat maa- ja metsätalousammattilaiset ja perheet. Kotimetsä-hanketta esiteltiin Metsänhoitoyhdistyksen teltalla, johon pysähtyi juttelemaan ainakin 200 metsänomistajaa ja muuta messuvierasta.
28.11.2023 Metsäkiinteistön kauppa ja omistusjärjestelyt
Luento noin 20:lle Kpedu Kannuksen metsätalouden perustutkinnon aikuisopiskelijoille.
26.5.2023 Suomalainen metsä
Kannuksen lukion seitsemän opiskelijan maa- ja metsätalouden valinnaisryhmä tuli opettajansa kanssa tutustumaan Ketunkankaan luontopolkuun ja metsätalouteen. Kolmen kilometrin mittaisen polun varrella pysähdyttiin havaintokohteille keskustelemaan monipuolisesti metsätalouteen ja metsien monimuotoisuuteen liittyvistä aiheista. Polun lopuksi tehtiin tietovisa ja palkittiin paras metsätietäjä.
25.5.2023 Lehtorannan luontoagentit
Kannuksen Lehtorannan puulajipuistossa järjestettyyn luontopäivään osallistui noin 95 iältään 6-8 -vuotiasta lasta opettajineen ja ohjaajineen. Luontoaiheisilla rasteilla tehtiin eläinaiheinen tietovisa, etsittiin erilaisia käpyjä, kiinnitettiin oravalle häntää, pelattiin laiva on lastattu -peliä, pidettiin pieni liikuntatuokio ja sommiteltiin leikkieläimiä valokuvaan. Tapahtuman järjestivät yhdessä Kotimetsä- ja Polku maaseudulle -hankkeet.
15.2.2023 Metsäverotilaisuus
Kannuksen tilaisuudessa Timo Heikkilä ja Pentti Etelämäki Metsänhoitoyhdistys Keskipohjasta kertoivat metsäverotukseen liittyvistä ajankohtaisista asioista ja kävivät läpi veroilmoituksen täyttämistä. Tilaisuuteen osallistui 4 metsänomistajaa.
13.9.2022 Metsäpäivä Kaustisella
Puumalan koulun 3.-6. -luokkalaisten metsäpäivään osallistui n. 40 oppilasta opettajineen. Kotimetsällä oli yhteinen rastipiste Polku maaseudulle -hankkeen kanssa.
7.9.2022 Metsät hiilen sitojana
Toholammin Kopsannevan lintutornilla järjestettiin metsäpäivä Toholammin yläkoululaisille ja osallistujia oli n. 100 kpl. Kotimetsän rastilla ryhmät harjoittelivat puun pituuden mittaamista kepin avulla ja määrittivät relaskoopilla pohjapinta-alan. Taulukon avulla määritettiin metsikön puuston tilavuus ja laskettiin miten paljon hiiltä puustoon on sitoutunut. Lisäksi katsottiin Puu ja hiili -video ja vastattiin tietovisaan. Tapahtumassa olivat mukana myös metsästysseura, Martat ja 4H.
21.9.2021 Metsien jatkuva kasvatus -webinaari
Webinaarin puhujaksi saatiin Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Sauli Valkonen, joka on erikoistunut metsien jatkuvan kasvatuksen tutkimiseen. Webinaarissa 41 metsänomistajaa sai tuhdin paketin viimeisintä tietoa liittyen jatkuvaan kasvatukseen. "Miten jatkuva kasvatus onnistuu ja kannattaa" -otsikolla käsiteltiin todella kattavasti jatkuvaa kasvatusta viimeisimmän tutkimustiedon valossa.
8.9.2021 Metsäpäivä yläkoululaisille Toholammilla
Jämsänkalliolla pidettyyn metsäpäivään osallistui 56 kahdeksasluokkalaista opettajineen Toholammin yläkoulusta. Kotimetsän rastilla maisteltiin sokkona luonnonmarjoja ja yritettiin tunnistaa mikä oli mikäkin. Eniten hankaluuksia taisivat tuottaa juolukka ja variksenmarja. Lisäksi katsottiin "Puu ja hiili" -video ja vastattiin siihen liittyvään yläkoululaisten tietovisaan. Lisäksi käytiin ihmettelemässä polun varrella olevaa Hyihalkeamaa. Tilaisuuteen osallistuivat lisäksi paikallinen Metsästysseura, Martat, 4H ja SPR.
30.8.2021 Metsäpäivä alakoululaisille Toholammilla
Metsäpäivään osallistui 29 oppilasta opettajineen Toholammin alakoulusta. Katsottiin yhdessä "Puu ja hiili" -video ja vastattiin siihen liittyvään tietovisaan. Lisäksi tunnistettiin eri puu- ja kasvilajeja. Tapahtumassa olivat mukana myös riistanhoitoyhdistys, Martat ja 4H omilla tehtävärasteillaan.
10.5.2021 Lasten puulajipolku Lehtorannassa
Lehtoranta on Kpedun omistama kiinteistö Kannuksessa Lestijoen varressa. Kiinteistöllä on puulajipuisto, johon tehtiin metsäaiheinen polku varhaiskasvatuksen lapsille & lapsiperheille. Puulajipuistossa löytyy seitsemän puulajin kohdalta kuva puulajista saatavista erilaisista tuotteista sekä QR-koodi, josta pääsee katsomaan lyhyen puulajista kertovan videon. Kolme varhaiskasvatuksen ryhmää Takalon, Lastentalon ja Riihihovin päiväkodeista (noin sata lasta ja parikymmentä aikuista) ehtivät käydä tutustumassa polkuun ennen koronatilanteen pahenemista. Polku avattiin toukokuun lopulla kaikkien kiinnostuneiden käyttöön ja polkua voivat käydä vapaasti kiertämässä esim. perheet.
Polun suunnittelvat ja toteuttivat yhdessä Kpedun hankkeet Kotimetsä ja Polku maaseudulle, Kannuksen kaupungin askeleita hyvinvointiin -hanke sekä Keski-Pohjanmaan liikunta ry.
27.4.2021 Lasten maa- ja metsäpäivä Ollikkalassa
Kannuksesta Takalon koululta saapui 45 eka- ja tokaluokkalaista neljän aikuisen johdolla Kpedun Kannuksen toimipaikkaan tutustumaan maa- ja metsätalouteen. Vierailun aikana lapset pääsivät metsäkoneen kyytiin, kuulivat metsäopettajien kertomana metsätaloudesta, taluttivat lampaita ja silittivät koiria, katselivat alpakoita ja lehmiä sekä rakensivat ötökkähotelleja. Ja tietenkin söivät herkullisia eväitä metsäluokassa. Päivän järjestivät Polku maaseudulle ja Kotimetsä -hankkeet.
30.10.2020 Hyviä uutisia metsästä Himangalla
Raumankarin koululta saapui noin 70 oppilasta nelos-, kasi- ja ysiluokilta pelaamaan Seppo-peliä Meksin metsään meren rannalle. Oppilaat saivat pikaisen opastuksen kännykällä pelattavaan peliin ja pienten ja isompien oppilaiden muodostavat joukkueet kiersivät metsään sijoitetut 12 rastia. Rastin läheisyydessä avautui kännykän näytölle kysymys, johon joukkueen piti vastata. Kysymykset käsittelivät mm. metsiätaloutta, metsien monimuotoisuutta ja ilmastonmuutosta. Peli päättyi nuotiopaikalle, jossa paistettiin vaahtokarkkeja urakan päätteeksi. Peräti neljä joukkuetta sai lähes täydet pisteet reitiltä ja palkittiin pienillä metsään liittyvillä tuotteilla.
Pelaajien mielestä mukavinta tekemistä metsässä on mm. eväsretkeily, ulkoilu, leikkiminen, marjojen poimiminen ja syöminen ja majojen rakentaminen. Pelipäivän olosuhteilla saattoi olla tekemistä sen kanssa, että joukkueiden mielestä mukavinta on ulkoilla kuivissa metsissä... ;) Videopalautteen perusteella useimmat joukkueet olivat pelin jälkeen hyvillä fiiliksillä, vaikka maasto pääsi vähän yllättämään ja aika monelta kastuivat kengät matkan varrella.
Peli on auki edelleen ja sitä voivat kaikki kiinnostuneet käydä pelaamassa. Ohjeet löytyvät Materiaalit-sivulta.
18.9.2020 Metsäpäivä Kannuksessa
Raumankarin koululta saapui vajaa 30 oppilasta opettajineen Kannukseen Pirttijärven luontopolulle. Noin 3 km kävelyn aikana metsänhoitoyhdistyksen Katri Pelto-Arvo kertoi mm. erilaisista metsätyypeistä ja kehitysluokista. Nuotiopaikalla Väli-Kannuksen metsästysseura oli tehnyt tulet valmiiksi ja kertoi evästauon lomassa metsästyksestä. Luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi tyttöjen ja poikien joukkueet ripustivat nuotiopaikan läheisyyteen kaksi linnunpönttöä. Linja-autossa katseltiin video perhosharrastuksesta ja tehtiin luontopolulla opittuihin asioihin liittyvä Kahoot-visa. Päivän päätteeksi käytiin vielä katsomassa metsätyömaata ja jututtamassa metsäkoneen kuljettajaa.
Päivän järjestelyissä oli mukana myös Polku maaseudulle -hanke.
9.9.2020 Maatilalla tapahtuu
Polku maaseudulle -hanke järjesti Kannuksen varhaiskasvatuksen lapsille ja ohjaajille mahdollisuuden tutustua Kpedu Kannuksen toimipaikkaan. Päivän aikana 92 lasta ohjaajineen tutustui mm. koiriin ja alpakoihin, ajoi polkutraktoreilla ja kiipeili temppuradalla. Kotimetsä-hanke järjesti lapsille metsäpisteen, jossa tutustuttiin tavallisimpiin puulajeihin ja pohdittiin millaisia käpyjä missäkin puussa kasvaa.