Ota haltuun

Ota haltuun -hanke
Osallisuus, työllisyys ja ammatti haltuun

Tavoitteet

Tavoite 1. Tavoitteena on tehostetusti ja rinnalla kulkien ja vahvasti verkostoja hyödyntäen tukea niitä opiskelijoita, joilla on neuropsykiatrisiin häiriöihin ja mielenterveysongelmiin liittyviä vaikeuksia ja ne vaikeuttavat opintojen suorittamista

Tavoite 2. Nepsy-painotteisen ryhmätoiminnan järjestämistä opintoihin poluttamisen ja opinnoista eteenpäin poluttamisen tukena yhteistyössä toimijoiden kanssa kuntouttavia ja yhteisöllisiä keinoja hyödyntäen.

Tavoite 3. Tiedon lisääminen ja avun hakemisen kynnyksen madaltaminen. Tietoa opettajille, ohjaajille ja työpaikkaohjaajille neuropsykiatrisiin häiriöihin ja mielenterveysongelmiin liittyvistä vaikeuksista ja keinoista tukea tukea heitä saavuttamaan tutkinto ja työ. Keinoja tuottaa saavutettavaa, monikanavaista oppimateriaalia, niin että se palvelee kohderyhmää ajasta ja paikasta riippumatta. Tietoa opiskelijoille tukipalveluista.

Tavoite 4.Taataan sujuva tuettu, rinnalla kulkeva siirtymä toiselta asteelta töihin tai te-palveluihin niiden opiskelijoiden osalta, joilla on vaikeuksia työllistyä, jotka tarvitsevat moniammatillista tukea siirtymävaiheeseen.

Tavoite 5. Kartoitetaan tukea tarvitseville opiskelijoille soveltuvia tuettuja työpaikkoja ja tuetaan yrityksiä palkkaamaan tukea tarvitsevia nuoria.

Tavoite 6.Ohjaamo toiminnan ja oppilaitoksen kanssa tehtävän yhteistyön vahvistaminen, nuorten koulutuksesta ja työelämästä putoamisen estämiseksi.

Toimenpiteet

Toimenpide 1. Kpedu. Neuropsykiatrisiin ja mielenterveyden haasteisiin tehostettuja, rinnalla kulkevia, saavutettavia tukikeinoja. Hankkeeseen palkataan heti hankkeen käynnistyessä jalkautuva osa-aikainen Nepsytuki. Toimijalla on neuropsykiatrisiin häiriöihin ja mielenterveysongelmien kohtaamiseen liittyviä taitoja ja kykyä valmentaa nuoria, antaa tukea oppimisvaikeuksiin, ennakoida mahdollinen opintojen keskeyttäminen. Huomioidaan myös se, että osalla opiskelijoista on keskittymisen ja arjen hallinnan haasteita ilman että kyseessä on neuropsykiatrisia häiriöitä. Heti hankkeen käynnistyessä ja koko hankkeen ajan nepsy[1]tuki suunnittelee, toteuttaa ja mallintaa rinnalla kulkevia tuen menetelmiä. Toiminta on matalankynnyksen tukea verkostoja vahvasti hyödyntäen, kuntoutuksellisella elementillä. Esim. Nepsy-pysäkki.

 

Toimenpide 2. Kpedu. Hankkeen käynnistyessä hankkeeseen palkataan rinnalla kulkeva nepsytuki Kannukseen. Hänellä on neuropsykiatrisiin häiriöihin ja mielenterveysongelmien kohtaamiseen liittyviä taitoja ja kykyä valmentaa nuoria, tukea heidän toimintakykyään ja antaa tukea oppimisvaikeuksiin, ennakoida mahdollinen opintojen keskeyttäminen yhteistyössä verkostojen kanssa. Toimijalla on mahdollisuus hakea opiskelijaa oppilaitokseen. Tuottaa tuettua vapaa-aika- ja elämänhallintaa lisäävää toimintaa myös arki-iltaisin oppilaitoksen koulupäivinä yhteisöllisyyden lisäämiseksi ja erilaisia vapaa-ajan ja kulttuuritoimijoiden palveluita hyödyntäen tukea tarvitseville kohderyhmä henkilöille. Toiminta perustuu matalan kynnyksen, rinnalla kulkevaan palveluun ilman varsinaista ajanvaraustakaan. Toiminta voi olla yksilöohjausta tai ryhmätoiminnan järjestäminen sekä rinnalla kulkemista palveluihin ohjaamisen yhteydessä. Toimija rakentaa heti hankkeen käynnistyessä yhteistyömahdollisuuksia myös Kannuksen nuorten työpajan kanssa. Tekee yhteistyötä koko hankkeen ajan muiden hanketyöntekijöiden ja hankkeeseen pienellä resurssilla ostettavan koulutuksen toteuttajan kanssa

 

Toimenpide 3. Kpedu. Tiedon lisääminen ja avun hakemisen kynnyksen madaltaminen. Koko hankkeen aikana hanketoimijoiden avulla ja yhdessä suunnitellen ja toteuttaen toimijoiden kesken tarjotaan tietoa opettajille, ohjaajille ja työpaikkaohjaajille neuropsykiatrisiin häiriöihin ja mielenterveysongelmiin liittyvistä vaikeuksista ja keinoista tukea heitä saavuttamaan tutkinto ja työ. Tuotetaan yhteistyössä hanketoimijoiden kesken materiaalin ohjauksen tueksi. Hankkeen ensimmäisen toimintavuoden aikana nepsytuki tarjoaa pilotointiin osallistuville opettajien pedagogista konsultaatiota, jotta heillä on keinoja tuottaa saavutettavaa, monikanavaista videopohjaista verkkomateriaalia opiskelijoille, niin että se palvelee kohderyhmää ajasta ja paikasta riippumatta. Hankkeen aikana eri toimijoiden kesken tarjotaan tietoa opiskelijoille tukipalveluista.

 

Toimenpide 4. Nuorten ystävät. Taataan sujuva tuettu, rinnalla kulkeva siirtymä toiselta asteelta eteenpäin. Jatko-ohjaus tuettuna töihin, te-palveluihin niiden opiskelijoiden osalta, joilla on vaikeuksia työllistyä, jotka tarvitsevat moniammatillista tukea siirtymävaiheeseen. Nuorten ystävät toteuttaa tätä yhdessä Nepsytuen kanssa. Tähän liittyy Nuorten ystävien jalkautuvat ohjaajat, jotka tukevat nivelvaiheessa ja etsivät täsmätyöpaikkoja, käyvät työpaikoilla ja ohjeistavat työelämäohjaajia erityisen tuen osalta. Tehdään tiivistä yhteistyötäkuntien te-palveluiden kanssa sujuvien siirtymien turvaamiseksi. Oppilaitosten ja kuntien/kaupunkien työllisyyspalveluiden, TE-palveluiden ja työpaikan välisellä tiedonsiirtolomakkeella opiskelija/asiakas voi antaa tietoa omasta osaamisestaan sekä tuen tarpeistaan opintojen ja työllistymisen edistämiseksi. Nepsytuki yhdessä Nuorten ystävien hanketoimijoiden kanssa valmistaa materiaalia työpaikkojen tueksi tukemaan erityisesti nepsy-nuoria.

 

Toimenpide 5. Ohjaamo toiminnan ja oppilaitoksen kanssa tehtävän yhteistyön vahvistaminen, nuorten koulutuksesta ja työelämästä putoamisen estämiseksi. Järjestään Nepsy-painotteista ryhmätoimintaa opintoihin poluttamisen ja opinnoista eteenpäin poluttamisen tukena. Toteutetaan nivelvaiheen Nepsy-ryhmää yhdessä ohjaamon kanssa. Toteutetaan Taite-valmennusta yhteistyössä ohjaamon kanssa valmistumassa oleville tukea tarvitseville opiskelijoille.

 

Tulokset:

Malli kuinka tukea neuropsykiatrisista ja mielenterveyden ongelmista kärsivien opiskelijoiden tavoittamista, ohjaamista ja tukemista sekä rinnalla kulkemista. Mm. Nepsytuki, Nepsypysäkki.

Malli rinnalla kulkeva jalkautuva nepsy-ohjaaja Kannus.

Malli ryhmätoiminnoista oppilaitosympäristössä.

Malli tiedon lisäämisestä, materiaalit (opettajat, työpaikkaohjaajat) ja matalan kynnyksen avun hakemisesta.

Malli ja saavutettavaa, monikanavaisesta materiaalia opiskelijoille.

Malli valmistumisvaiheen nivelvaiheohjauksesta, yritysyhteistyöstä ja tuesta siirtymävaiheessa.

Hankkeen toiminnan tuloksena syntyy uusia räätälöityjä (työntekijöiden osaamista/valmiuksia vastaavia töitä) piilotyöpaikkoja.

Hankkeessa mukana olevien työnantajien asenteet ja valmiudet paranevat tukea taritsevia työntekijöiden kohtaamiseen ja vahvuuksien havaitsemiseen liittyen.

Kokkolan seudulle syntyy uusia tuetun työllistymisen malli IPS-mallia soveltaen kiinteässä yhteistyössä oppilaitoksen, työnantajien ja ohjaamoverkoston kanssa.



Hankkeen toteutusaika:

1.3.2025 - 30.8.2027

Hankkeen päätoteuttaja:

Kpedu

Rahoittajat:

ESR

Yhteyshenkilöt:

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto

Maarika Piispanen, nepsyohjaaja, Kokkola, 040359 6217

Mari Kurikkala, jalkautuva nepsyohjaaja, Kannus, 040 359 6285

Anne Eteläaho, projektipäällikkö, 044 72 50106

Nuorten ystävät

HanketyöntekijätTyönantajakoordinaattori Johanna Kaunisvesi 050 4355157

Työhönvalmentaja Satu Paloranta 050 477 1319

Lea Nikula, osahankkeen koordinaattori, 044 734 1500

 

 

 

 


 

 

Nepsynuoren-erityispiirteita-ja-tukikeinoja-Maarika-Piispanen (pdf)
1167 KB
Nepsy-juliste (1) (pdf)
2868 KB