Tavoite
Eläinten kouluttamisen osaamisalan suorittanut on eläinten käyttäytymisen ja kouluttamisen asiantuntija. Hän osaa kouluttaa eläimiä itsenäisenä yrittäjänä tai työntekijänä yrityksessä, joka tarjoaa eläinten kouluttamiseen tai käyttäytymiseen liittyviä palveluja. Eläinten kouluttamisen osaamisalan suorittanut henkilö osaa analysoida ja muokata eläinten käyttäytymistä soveltaen etologian ja oppimispsykologian perusteita. Hän osaa suunnitella ja toteuttaa asiakkaan ohjaustyön huomioiden ihmisen oppimisen lainalaisuuksia ja toimimalla ammattieettisesti.
Valinnaiseksi tutkinnon osaksi voi valita joko työ- tai kilpailueläinten kouluttamisen (eläinlaji koira) tai eläinten ongelmakäytökset ja käytösneuvonnan.
Kohderyhmä
Eläintenhoidon erikoisammattitutkintoon valmistava koulutus on ammatillista lisäkoulutusta. Edellytyksenä koulutukseen on eläintenhoidon ammattitutkinto (eläinten kouluttamisen osaamisala) tai sitä vastaavat tiedot ja taidot eläinten kouluttamisesta, sekä monipuolinen kokemus eläinten kouluttamisesta erilaisiin tehtäviin ja asioihin.
Ennen koulutuksen aloittamista jokainen hakija haastatellaan ja täten arvioidaan koulutuksen ja tutkinnon sopivuus hakeutujalle. Suunnitelma tutkinnon suorittamiseksi ja tarvittavan osaamisen hankkimiseksi tehdään yhdessä opiskelijan ja koulutuksen järjestäjän kesken.
Sisältö
Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, jossa on lähiopetusta n. 2 päivää kuukaudessa riippuen opiskelijan valinnoista. Lähiopetus keskittyy teoriatiedon soveltamiseen käytännössä eläinten käsittelyyn, kouluttamiseen sekä ihmisten ohjaamiseen eläinten kouluttamisessa. Lähipäiviin osallistuminen on tärkeä osa opintoja ja välttämätöntä käytännön osaamisen hankkimisen tueksi ja edistymiseksi.
Teoriaopiskelu tehdään pääasiassa etä- ja verkko-opiskeluna (Itslearning, Teams) sekä itsenäisenä opiskeluna. Muu aika on työssäoppimista eläinalan työpaikoilla, koulutusprojektien tekemistä ja valittujen eläinten kouluttamista. Opiskelu edellyttää aktiivista itsenäistä opiskelua ja harjoittelua.
Koko tutkinnon suorittamisen kesto on noin vuosi. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan HOKS, jossa suunnitellaan opinnot opiskelijan aiemman osaamisen ja valintojen perusteella. Näytöt
tehdään koulutuksen aikana ja/tai lopussa.
Pakolliset tutkinnon osat, 100 osp:
Eläinten käyttäytymisen muokkaaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen, 70 osp
Ammattieettisesti ja vuorovaikutteisesti toimiminen eläintenkouluttajana, 30 osp
Valinnaiset tutkinnon osat, yhteensä 80 osp (näistä tutkintoon kuuluu toinen tutkinnon osa, toisen voi valita erillisenä omana tutkinnon osanaan:
1. Eläinten ongelmakäytöksen hoito ja käytösneuvonta
2. Työ- tai kilpailueläinten kouluttaminen ja fyysisestä kunnosta huolehtiminen
Koulutuksen sisältö voi vielä muokkautua tutkinnon perusteiden uudistumisen myötä.
Seuraava koulutus alkaa 8.9.2025
Lähiviikot (alustava suunnitelma)
vuonna 2025 37 ma-ke, 43 ma-ti, 48 to-pe
vuonna 2026 3 to-pe, 8 ma-ti, 12 to-pe.
Työ+kisaeläin vko 16 to-pe, 20 ma-ti, 23 ma-ti, 33 to-pe, 37 ma-ti
Ongelmakäyttäytyminen vko 14 ke-to, 17 to-pe, 21 to-pe, 32 to-pe, 36 to-pe
Opinnot on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella.
Linkki tutkinnon perusteisiin
Lisätietoja
Haku avoinna 15.4.-8.8.2025.
Koko tutkinto 600 €, tutkinnon osa á 300 €
Lisätietoa koulutuksesta:
Piritta Pärssinen, piritta.parssinen@kpedu.fi
Lisätietoja hakeutumisesta ja koulutuksesta:
Hakijapalvelut, p. 040 808 5010, hakjapalvelut(at)kpedu.fi
Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus
Kaikki hakijat haastatellaan.