Tavoite
Koulutuksen aikana hankit osaamista ratsuhevosten hoitoon ja ratsastukseen sekä erilaisten hevosharrastepalveluiden järjestämiseen monipuolisesti. Hevospalveluohjauksen ja ratsastuksenohjauksen opinnoissa perehdytään myös ratsastuksen (tai jonkun muun hevosurheilun lajin) sekä hevostaitojen opettamiseen.
Hevospalveluohjauksen koulutuksessa voit erikoistua valitsemaasi lajiin (koulu- ja esteratsastus helppo B ja 80cm tai vastaavalla tasolla islanninhevosten askellajiratsastus, lännenratsastus, monte, valjakkoajo, vikellys, ravi/poniravikoulu, tms.). Hevospalveluohjaajat opettavat ratsastusta alkeista helppo C -tasolle.
Ratsastuksenohjauksen opiskelijat ratsastavat kouluratsastusta tasolla helppo A, esteitä tasolla 105 cm ja maastoesteitä tasolla 80 cm sekä opettavat ratsastusta tasolle ko helppo B ja re 80cm.
Ratsuhevostenhoidossa perehdyt hevostenhoidon ja tallitöiden lisäksi kouluratsastukseen ja toiseen haluamaasi ratsastuksen lajiin. Koulutus antaa valmiuksia ratsuhevosten hoitamiseen kotitallilla ja kilpailuissa.
Opintojen aikana on mahdollista hankkia osaamista kansainvälisen työssäoppimisjakson avulla. Opetuksessa hyödynnetään ratsastussimulaattoria.
Kaikki ratsastuksesta, ratsuhevosten hoitamisesta ja ratsastuksen tai hevospalvelujen ohjaamisesta kiinnostuneet voivat hakeutua näihin opintoihin. Opintojen alussa määritellään jokaisen henkilökohtainen lähtötaso ja tavoitteet ratsastukselle ja muulle ammatilliselle osaamiselle. Opintojen aikana opinnot eriytyvät henkilökohtaisten taitojen ja tavoitteiden mukaisesti hevospalveluohjauksen, ratsastuksenohjauksen tai ratsuhevostenhoidon opintopolulle.
Kohderyhmä
Koulutus on tarkoitettu ratsastuksesta ja ratsuhevosten hoitamisesta kiinnostuneille. Hevospalveluohjauksen koulutus sopii hyvin hevosalan erilaisten palvelujen ohjaamisesta kiinnostuneille. Heidän on mahdollista saada SRL:n Hevosharrasteohjaaja -nimike, jos SRL:n vaatimukset täyttyvät.
Ratsastuksenohjauskoulutus on tarkoitettu edistyneemmille ratsastajille, jotka haluavat oppia lisää ratsastuksesta ja sen ohjaamisesta.
Ratsuhevostenhoitokoulutus on tarkoitettu heille, jotka haluavat kehittää omaa ratsastustaitoaan ja hoitaa hevosia erilaisissa ympäristöissä.
Hakeutujilta edellytämme monipuolisia tietoja ja taitoja hevosalalta sekä hyvää oman lajin perusosaamista (koulutuksen tai harrastustoiminnan tai työkokemuksen avulla hankittuna).
Mikäli sinulla ei ole riittävää kokemusta hevosalalta, hakeudu ensin hevostalouden perustutkinnon ammatillisiin pakollisiin tutkinnonosiin (Monipuoliset hevostaidot).
Sisältö
Koulutuksessa opit:
- Hoitamaan ratsuhevosia
- Varustamaan hevosen ratsastukseen ja huoltamaan sen varusteita
- Ratsastamaan valitsemassasi lajissa
- Hoitamaan hevosia ratsastuskilpailuissa
- Ratsastamaan kouluratsastusta
- Kehittämään istuntaasi (apuna ratsastussimulaattori)
- Ratsuhevosten anatomiaa ja fysiologiaa, ensiapua sekä lääkintää
- Järjestämään erilaisia hevosharrastepalveluja
- Palvelemaan asiakkaita myös englanniksi
Hevospalvelu- ja ratsastuksenohjauksessa lisäksi:
- Opettamaan ratsastusta
Koulutuksessa suoritetaan Hevostalouden perustutkinnon osat:
Kaikille yhteiset:
Hevosen käyttäminen eri toimintamuodoissa 10 osp (valitsemasi ratsastuksen laji)
- Esim. koulu-, este- tai kenttäratsastus, islanninhevosten askellajiratsastus, lännenratsastus, vaellusratsastus, vikellys tai valjakkoajo
Ratsastuskilpailuihin valmentautuminen 10 osp, paikallisesti vain Kpedussa tarjottava tutkinnonosa
- Tutkinnon osassa opit parantamaan omaa ratsastustaitoasi monin eri tavoin, tähtäimessä esim. muiden tutkinnon osien näytöt
- Harjoittelet kouluratsastusta sekä valitsemaasi toista ratsastuksen lajia
- Kehität istuntaasi esimerkiksi ratsastussimulaattorin avulla
- Opit valmistautumaan kilpailuihin/näyttöihin psyykkisesti ja fyysisesti
- Opit suunnittelemaan ratsastuksen harjoitteluasi ja arvioimaan kehittymistäsi
- Tunnet erilaisia ratsastusvarusteita ja osaat valita niistä itsellesi ja hevoselle sopivat
- Osaat valita oikeat varusteet kilpailutilanteeseen
HUOM! Koulutuksessa ei edellytetä kilpailemista, vaikka saat valmiuksia siihen.
Hevospalveluohjaus:
Hevospalveluohjaajana toimiminen 40 osp
Hevosharrastepalvelujen ja tapahtumien tuottaminen 20 osp
Ratsastuksenohjaus:
Ratsastuksenohjaajana toimiminen 30 osp
Ratsastuksenohjaajan ratsastaminen 30 osp
Ratsuhevostenhoito:
Ratsuhevosten hoitaminen 20 osp
Tallin ja talliympäristön hoitaminen ja teknisten töiden tekeminen 20 osp
Hevosharrastepalvelujen tai tapahtumien tuottaminen 20 osp
Lisäksi halutessasi:
Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp
- kansainvälinen tai kotimainen työssäoppiminen
Lisäksi voit halutessasi suorittaa muita tutkinnonosia henkilökohtaisten tarpeidesi mukaisesti sekä tehdä koko hevostalouden perustutkinnon.
Koulutus kestää noin 1,5 vuotta. Koulutus sisältää työssäoppimista, lähiopetusta n. 2 pv/kk, etäopetusta Teamsin kautta 2-10h/kk, ohjattua itsenäistä harjoittelua ja verkko-opiskelua sekä itsenäistä tiedonhakua.
Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan sinulla jo oleva osaaminen, esim. työssä tai aiemmissa opinnoissa hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS-suunnitelman laadinnan yhteydessä.
Opiskelijalla tulee olla käytössä tavoitteena olevan tason ratsastukseen soveltuva hevonen sekä työssäoppimispaikka, jossa pääsee hoitamaan ratsuhevosia kotona (ja kilpailuissa) ja ratsastamaan vaaditulla tasolla. Hevospalveluohjauksen ja ratsastuksenohjauksen opiskelijoiden tulee päästä harjoittelemaan ratsastuksen opettamista.
Lähipäivät:
7.-8.8.2025
3.-4.9.2025
8.-9.10.2025
5.-6.11.2025
17.-18.12.2025
21.-22.1.2026
18.-19.2.2026
18.-19.3.2026
23.-24.4.2026
27.-28.5.2026
Syksyn 2026 lähipäivät ilmoitetaan myöhemmin. Muutokset mahdollisia.
Linkki tutkinnon perusteisiin
Lisätietoja
Lisätietoa hakemisesta:
p.040 808 5010 (ma-pe klo 9-15)
hakijapalvelut(at)kpedu.fi
Lisätietoa koulutuksesta:
Marianne Hyyrynen 040-8085058
etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi
Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus