Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, tutkinnon osat (724256)

Tavoite

Koulutuksen tavoitteena on suorittaa kone- ja tuotantotekniikan osatutkinto, valmistustyötehtävissä toimiminen tai asennus ja automaatio -tutkinnonosa, ja sitä kautta edistää hakijoiden työllistymistä alalle tai jatko-opintoihin, seuraavan tutkinnonosan suorittaminen.

Kone- ja tuotantotekniikan koulutus antaa perusvalmiudet työskentelyyn teollisuusalojen yrityksissä monipuolisissa kokoonpano-, valmistus-, korjaus- sekä huolto- ja kunnossapitotehtävissä. Kone- ja tuotantotekniikan ammattilainen tarvitsee myös asiakaspalvelu- ja yhteistyötaitoja sekä suunnittelu-, järjestely- ja vastuunottokykyä.

Kohderyhmä

Koulutuksen kohderyhmään kuuluvat työttömät työnhakijat, joilla on koulutustarve sekä kiinnostus kone- ja tuotantotekniikan alaan.

Kielitaitotaso tutkintoon tähtäävässä koulutuksessa vähintään A2.2 (suullinen ja kirjallinen kielitaito).

Sisältö

Opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti K-P ammattiopiston Talonpojankadun metallihallissa. Opiskeluun sisältyy myös etäopiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Koulutus alkaa 3.2.2025 ja ensimmäinen tutkinnonosa tehdään juhannukseen mennessä.

Koulutuksen alussa kaikille opiskelijoille tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jonka mukaan määräytyy koulutuksen kesto kesätaukoon asti.

Osatutkintokoulutuksessa osaaminen hankitaan tutkinnon osa/osat kerrallaan, mahdollisuus työllistyä välissä alan työhön.

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto koostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Kaikille pakolliset ammatilliset tutkinnon osat ovat huolto- ja asennustyötehtävissä toimiminen, levytyökoneiden ja hitsauskoneen käyttö valmistustyötehtävissä, manuaalikoneistuskoneiden käyttö valmistustyötehtävissä

Koneistaja
Koneistajan opinnot koostuvat ammatillisista tutkinnon osista (asennus- ja automaatiotyöt, valmistustyöt ja koneistus) sekä valinnaisista osaamista syventävistä ammatillisista tutkinnon osista ja yhteisistä tutkinnon osista.

Levyseppähitsaaja
Levyseppähitsaajan opinnot koostuvat kone- ja tuotantotekniikan yhteisistä ammatillisista tutkinnon osista (asennus- ja automaatiotyöt, valmistustyöt ja hitsaus- ja levytyöt) sekä valinnaisista ammatillisista tutkinnon osista ja yhteisistä tutkinnon osista.

Koneasentaja
Koneiasentajan opinnot koostuvat ammatillisista tutkinnon osista (asennus- ja automaatiotyöt, valmistustyöt ja koneasentaja) sekä valinnaisista osaamista syventävistä ammatillisista tutkinnon osista ja yhteisistä tutkinnon osista.

Koulutuksen käytyään opiskelija osaa
- käyttää valmistustöissä konepiirustuksia, käsityökaluja, konepajamittavälineitä ja eri materiaaleja
- tehdä hionta-, leikkaus- ja katkaisutyöt
- koneistaa yksinkertaisia kappaleita sorvaamalla, jyrsimällä ja poraamalla
- tehdä mekaanisia levyliitoksia, lankahitsata ja polttoleikata käsin
- NC-tekniikan perusteet ja käyttää yksinkertaisia NC-ohjelmia
- noudattaa työelämän toimintatapoja ja valmistustyötehtävien työturvallisuusvaatimuksia.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Koulutukseen haetaan työ- ja elinkeinotoimiston kotisivuilta löytyvällä sähköisellä hakemuslomakkeella verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla. Täytä hakemus huolellisesti perusteluineen (lomakkeessa kohta: Tarkemmat perustelut).

Koulutushaastattelut pidetään tammikuussa 2025.
Haastatteluun kutsutaan tekstiviestillä. Varmista, että hakemuksessasi on toimiva puhelinnumero.

Lopulliset valintatiedot lähetetään kirjeitse ja ne ovat nähtävillä myös sähköisissä palveluissa
https://tyomarkkinatori.fi/omat-sivut

LISÄTIETOJA koulutuksen sisällöstä:

KPEDU/ Kouluttaja Vesa Tarkka puh 044 725 0822 tai Juho Ojala puh 040 808 5019 tai
Hakijapalvelut@kpedu.fi, puh 040 808 5010.

LISÄTIETOJA:
Kun haluat neuvontaa opiskeluun liittyvistä asioista, opintojen rahoituksesta sekä tietoa eri ammateista ja niihin johtavista koulutuksista: koulutusneuvonta 0295 020 702 ma-pe klo 9.00-16.15
Koulutusneuvontaa saa myös facebookissa www.facebook.com/koulutusneuvonta

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Talonpojankatu 6, 67100 KOKKOLA


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Arttu Pynssi kulkee Vetelistä Kokkolaan aamuisin linja-autolla kouluun Kokkolan ammattikampukselle. Hän opiskelee nyt kolmatta vuotta kone- ja metallialan perustutkintoa ja valmistuu keväällä 2016 levyseppähitsaajaksi.

Lue lisää

Kokkolalainen Miro Mikkola on malliesimerkki siitä, miten käy, kun ammattiopinnot kiinnostavat ja halua oman alan töihin riittää. 19-vuotias Miro valmistui kone- ja metallialan perustutkinnosta puoli vuotta etuajasta ja hänet palkattiin suoraan AP-Telalle töihin koneistajaksi.

Lue lisää

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon on kevään yhteishaussa avoinna viitisenkymmentä opiskelupaikkaa. Kokkolan ammattikampuksella sijaitsevassa hallissa riittää tohinaa tälläkin hetkellä, kun opiskelijoilla on työn alla sekä asiakastöitä että harjoitustöitä. 

Lue lisää

Kaikki asiat eivät aina suju suunnitelmien mukaisesti. Tämän oppi 20-vuotias Jukka Torppa, jolla oli selkeät suunnitelmat ajoneuvoasentajaksi valmistumisen jälkeiselle ajalle. Seuraavaksi olisi vuorossa armeija, ja sen jälkeen töihin tai jatko-opiskelemaan. Kaksi viikkoa ennen armeijaan lähtöä tuli kuitenkin diagnoosi, joka lykkäsi armeijaan menemistä saman tien ainakin parilla vuodella.

Lue lisää