Kälviä ARTS – kuvataideviikonloput 2. lukuvuosi

Kohderyhmä

Kuvataiteen aikuiset harrastajat sekä Kälviä ARTS – Kuvataideviikonloput 1. lukuvuoden suorittaneet henkilöt.

Sisältö

Kälviä ARTS- Kuvataideviikonloput 2. lukuvuosi -koulutus koostuu kahdesta jaksosta. Ensimmäisellä kolme kuukautta kestävällä jaksolla käsitellään grafiikan eri painomenetelmiä, toisella kuuden kuukauden jaksolla keskitytään lopputyöhön, näyttelyteosten suunnitteluun ja valmistamiseen sekä näyttelyn rakentamiseen. Ensimmäiseen jaksoon sisältyy kerran kuukaudessa tapahtuva verkkoluento, kontaktiopetusviikonloppu Kälviällä, kirjallinen tai visuaalinen etätehtävä sekä itsenäinen tutustuminen visuaaliseen taiteeseen (taidenäyttely, elokuva, teatteri, valokuvanäyttely) ja siitä tehtävä lyhyt kuvaus. Toinen jakso keskittyy omaan työskentelyyn, jokaisen valitseman materiaalin parissa. Toisen jakson aikana on mahdollista työskennellä Kälviällä kerran kuukaudessa. Lukuvuoden 25 opintopistettä sisältää lähiopetusta 5,5 op ja etätyöskentelyä 19,5 op.

Kälviän lähiopetusaikataulu on sama joka jaksossa: perjantait klo. 15-21, lauantait klo.10-19 ja sunnuntait klo. 10-14. Lisäksi taidetilassa on mahdollisuus työskennellä omatoimisesti lauantaina klo.22.00 saakka. Aamuisin omatoimityöskentelyn voi aloittaa klo. 8.00. Kuukausittainen verkkoluento pidetään Teamsissa klo. 18 – 19.30.

Jakso 4: Grafiikan eri painomenetelmät, syys-marraskuu 2026

Grafiikka on yleisnimitys menetelmille, joilla taiteilijan valmistamasta painolevystä voidaan vedostaa kuvia paperille tai muulle materiaalille. Jaksolla käydään läpi grafiikan historiaa, grafiikan yleisimpiä vedosmerkintöjä, eri menetelmiä teoriassa ja kokeillen syväpainomenetelmiä sekä kohopainomenetelmiä.

Syyskuu 2026
Teams- verkkotapaaminen viikolla 38
25.-27.9.2026 Kälviä: Viivapiirros pleksille ja syväpaino metallille (Rosa Pisilä)
taidetyöskentelyä / etätehtävä liittyen kontaktiopetusviikonloppuun
itsenäinen tutustuminen visuaaliseen taiteeseen ja siitä lyhytkuvaus

Lokakuu 2026
Teams- verkkoluento viikolla 43
30.10-1.11.2026 Kälviä: Kokeilemme puukaiverrusta sekä linoleikkausta (Rosa Pisil)
taidetyöskentelyä / etätehtävä liittyen kontaktiopetusviikonloppuun
itsenäinen tutustuminen visuaaliseen taiteeseen ja siitä lyhyt kuvaus

Marraskuu 2026
Teams- verkkoluento viikolla 46
20.-21.11.2026 Kokkolan grafiikanpaja: aihe tarkentuu (Eeva Huotari)
taidetyöskentelyä / etätehtävä liittyen kontaktiopetusviikonloppuun
itsenäinen tutustuminen visuaaliseen taiteeseen ja siitä lyhytkuvaus

Jakso 5: Oma työskentely, joulukuu 2026 - toukokuu 2027

Tässä jaksossa keskitytään oman lopputyön ja näyttelyteosten suunnitteluun sekä valmistamiseen. Lisäksi jaksoon sisältyy portfoliotyöskentely, CV sekä kirjallisen työskentelyraportin teko. Tämän jakson aikana on etätapaaminen opintojen aikana (1.- ja 2. lukuvuosi) vierailleiden taiteilijoiden kanssa kerran kuukaudessa. Jokainen opiskelija lähettää yhden teoksensa (voi olla keskeneräinen) ennakkoon kouluttajalle, joka antaa ryhmäpalautteen etäyhteydellä. Jokaisen opiskelijan teosta käsitellään noin 15 minuuttia, joten Teams -ryhmäpalauteen kesto riippuu opiskelijoiden määrästä.
Kerran kuukaudessa on kontaktiviikonloppu, jossa opiskelija saa työstää omia teoksiaan sekä työstää kirjallisia osioita. Kouluttaja Rosa Pisilä on läsnä ja antaa palautetta sekä neuvoja työskentelyyn.
Toukokuussa pitää olla valmiina CV, portfolio, näyttelyteokset sekä kirjallinen työskentelyraportti. Toukokuun kontaktiviikonlopun aikana pystytetään näyttely Keski-Pohjanmaan kansanopistolle sekä vietetään näyttelyn avajaiset.
Joulukuu 2026

11.-13.12.2026 Kälviä, orientaatio kevään työskentelyyn (Rosa Pisilä)
Omien töiden edistäminen

Tammikuu 2027
Teams- ryhmäpalaute viikolla 2
22.-24.1.2026 Kälviä, omatyöskentely (Rosa Pisilä)
Omien töiden edistäminen

Helmikuu 2027
Teams- ryhmäpalaute viikolla 7
26.-28.2.2026 Kälviä, itsenäinen työskentely (Rosa Pisilä)
Omien töiden edistäminen

Maaliskuu 2027
Teams- ryhmäpalaute viikolla 10
19.-21.3. 2027 Kälviä, omatyöskentely (Rosa Pisilä
Omien töiden edistäminen

Huhtikuu 2027
Teams- ryhmäpalaute viikolla 15
23.-25.4.2027 Kälviä, omatyöskentely (Rosa Pisilä)
Omien töiden edistäminen

Toukokuu 2027
Teams- ryhmäpalaute viikolla 19
21.-23.5.2027 Kälviä, näyttelytöiden valitseminen, näyttelyn rakentaminen, portfolion ja kirjallisen työn esittely viimeistään tässä, näyttelyn avajaiset, koulutuksen päätös (Rosa Pisilä)

Heinäkuu 2027 vk 29
Kälviän taidenäyttelyn purkaminen ja näyttelytöiden vieminen kotiin ma-pe.
Ilmoita Rosalle, milloin haet omat työsi pois.

Lisätietoja

kouluttajat: Päävastuussa opetuksesta on kuvataiteilija Rosa Pisilä. Toisen vuoden taiteilija Rosa Pisilä lisäksi on Eeva Huotari. Ryhmäpalautetta antavat Eeva Huotarin lisäksi Jani Kaunisto, Erika Adamsson, Oona Tikkaoja sekä Eero Merimaa.

Rosa Pisilä on kuvataiteilija ja taidekasvattaja. Hän työskentelee Keski-Pohjanmaan kansanopistolla Arts-taidelinjan vastuuopettajana ja on toiminut yli 20-vuotta taidekasvattajana ja opettajana eri oppilaitoksissa vapaan sivistystyön opetuksesta korkeakouluopintoihin. Pisilä toimii myös kuvataiteilijana ja tekee omaa taidetta yhdistäen maalaustaiteen, teatterin, veistotaiteen ja grafiikan elementtejä. Hän yhdistää teoksiinsa vahvasti tarinan, teeman ja prosessimaisen työskentelyn. Joskus prosessi on tärkeämpi kuin itse lopputulos. Pisilä on pitänyt useita näyttelyitä valtakunnallisesti sekä osallistunut kansainvälisiin tapahtumiin ja näyttelyihin. Tekemiseen voi tutustua facen ja instagramin kautta.

Eeva Huotari on kokkolalainen taidegraafikko ja kuvataiteilija (AMK). Eeva on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla yli 20 vuoden ajan. Viime vuosina näyttelyideni teemoina ovat olleet kotiseutu, josta Eeva on tehnyt myös kuvituksia. Tällä hetkellä hän laajentaa taidegrafiikan ilmaisutapoja ja tutkii laajennetun taidegrafiikan mahdollisuuksia. Eeva toimii taidegrafiikan opettajana Kokkolan seudun opistossa.
www.instagram.com/eevahuotari
www.huotari.com/eeva

Jani Kaunisto on 52-vuotias kuvataiteilija Vimpelistä. Jani on valmistunut Turun Taideakatemian Piirustuskoulusta kuvataiteilijaksi 2000-luvun alussa ja toiminut siitä lähtien kuvataitelijana. Maalauksen lisäksi Jani on intohimoinen piirtäjä. Viime aikoina Jani on käsitellyt teoksissaan sisäistä muotokuvaa tekniikkana hiili ja öljypastelli paperille. Teokset ovat viimeistelemättömiä, mutta eivät keskeneräisiä. Maalatessa sekä piirtäessä liike on levoton, pyörivä ja muotoa hakeva. Jani on hakenut kädelleen vapautta liikkua ja olla elävä. Maalauksissaan Jani käyttää rättejä ja rutattua paperia kuivaneiden pensselien kanssa. Jälki on arvaamatonta ja epävarmuuden sietäminen välttämätöntä. Teokset ovat osa ohikiitävää hetkeä, osa liikkeen prosessia. Piirrosten hahmot ottavat arasti katsekontaktia katsojaan, kuin ohikulkevan vieraan hätäinen katse kadulla ennen kuin pää painuu alas. Hetki on pikainen ja unenomainen, ympäristö jää epäselväksi, mutta hetki jättää jäljen.

Erika Adamsson on suomalainen taidemaalari, jonka teosten aiheina on usein ihmiset erilaisissa tilanteissa ja elämänvaiheissa. Hän on maalannut myös muotokuvia. Adamsson opiskeli Turun piirustuskoulussa 1992-1996. Hän toimii maalauksen vastuuopettajana piirustuskoulun seuraajassa, Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiassa. Adamsson maalaa usein paikkasidonnaisia, näyttelypaikan hengestä ja historiasta kumpuavia teossarjoja perustaen ne paikkakunnan ihmisiä esittäviin vanhoihin valokuviin. Hän maalaa yleensä pleksi- tai alumiinilevyille nopein vedoin, mitä edeltää maalauspintojen huolellinen rajaaminen. Hänen teoksiaan on nähty Yksityis- ja kokoelmanäyttelyissä mm. Espoon modernin taiteen museossa Emmassa, Forum Boxissa Helsingissä ja makasiin Contemporaryssa Turussa. Kesällä 2023 koottiin Adamssonin töiden takautuva näyttely Kimmo Pyykkö- taidemuseon Kangasala- taloon ja samaan aikaan Ruoveden Galleria Vinhassa oli esillä hänen näyttelynsä Kadonnut aika. Adamssonille myönnettiin vuonna 2028 Suomen Taideyhdistyksen William Thuring- nimikkopalkinto.

Oona Tikkaoja on kuvataiteilija, jota kiinnostaa yhdessä tekeminen monenlaisten ihmisten ja eläinten kanssa. Tällä hetkellä Oona tekee mm. yhteisöllistä koulutaideteosta Kaarinaan ja Kulttuurieläin-nimellä avoimia taidekursseja koiriensa ja hevostensa kanssa. Oonan aiempia teoksia ovat mm. yhteisöllinen Olin täällä/ Jag var här – veistosreitti Tuusulanjärven kampuksella, Unelma-veistos Sitratorilla Helsingissä ja taiteilijaryhmän kanssa tehty leikittävä veistos Papu Kupittaanpuistossa Turussa.
kulttuurieläin.com/
kulttuurieläin.com/taidetta-hevosen-kanssa

Eero Merimaa on Turussa työskentelevä kuvanveistoon ja installaatiotaiteeseen keskittynyt kuvataiteilija. Merimaa pyrkii työskentelyssään menetelmällisesti laajapohjaiseen työskentelyyn - piirtäminen, julkisen taiteen projektit, kirjoittaminen ja näyttelyiden tuottaminen ovat kuvanveiston lisäksi hänen työskentelyssään läsnä. Merimaa on järjestänyt useita näyttelyitä, taideprojekteja ja työpajoja sekä Suomessa että ulkomailla sekä kirjoittanut artikkeleita mm. Taide-lehteen ja moniin hankejulkaisuihin. Viime aikoina hän on keskittynyt erilaisten yhteisöllisesti ohjautuvien taideprosessien toteuttamiseen ja ollut aktiivisesti mukana kuvataiteen ekologiseen siirtymään liittyvissä hankkeissa. Merimaa työskentelee myös kuvanveiston lehtorina ja nykytaiteen tutkimusryhmän vetäjänä Turun Taideakatemiassa.

Koulutusmaksu sisältää opetuksen lisäksi kontaktiviikonloppujen perusmateriaalit. Mikäli tarvitset lisämateriaaleja viikonlopun työskentelyyn, kansanopistolta on mahdollisuus ostaa lisää taidetarvikkeita.

Kansanopisto tarjoaa opiskelijoille lauantain ja sunnuntain lounaat. Kansanopiston lähellä on kauppa ja ruokapaikkoja, luokkarakennuksessa käytettävissä on jääkaappi ja mikro.

Koulutusmaksu 1550 € laskutetaan seitsemässä (7) erässä jakautuen seuraavasti: kuusi maksuerää a’ 221 € (syyskuu 2025 – maaliskuu 2026) ja viimeinen erä 224 € (huhtikuu 2026). Lisäksi laskutetaan kurssihintaan kuulumattomat ylimääräiset kuvataidetarvikkeet. Keski-Pohjanmaan kansanopisto ottaa omistukseensa noutamattomat näyttelytyöt.

Opistolla on mahdollisuus majoittua 35 euroa/ yö jaetussa 2hh huoneessa. Majoitushinta sis. aamupalan ja liinavaatteet.

Keski-Pohjanmaan kansanopisto pidättää oikeuden aikataulujen ja opettajien mahdollisiin muutoksiin koulutuksen aikana. Päätös kurssin toteutumisesta perustuu hakijoitten määrään. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen pyydämme koulutuspaikkavahvistukset. Vahvistuksen jälkeen peruutetusta paikasta perimme 50% koulutushinnasta.
Keski-Pohjanmaan kansanopistolla on oikeus peruuttaa koulutus, mikäli ryhmäkoko jää liian pieneksi.

Lisätietoja: info.kansanopisto@kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Keski-Pohjanmaan kansanopistosta löytyy ihanteellinen oppimisympäristö, joka tukee yhteisöllisyyttä, ja jossa kaikki oppivat toisiltaan. Siellä opitaan arvostamaan, ymmärtämään ja suvaitsemaan myös erilaisuutta. Osalle opiskelu on tietynlainen pysähtymisen paikka, kun taas toiset ovat kehittämässä osaamistaan ja ammattitaitoaan.

Lue lisää

Kokkolalaista Anders Lillhongaa on aina kiinnostanut tanssi ja kehollisuus. Hakeutuminen tanssialalle kuitenkin vei aikansa.

Lue lisää

Taideaineet ja käsillä tekeminen ovat aina kiinnostaneet valokuvaajan ammattitutkinnon keväällä suorittanutta Jenni Rajaniemeä. Linssin läpi maailmaa tutkiva valokuvaaja unelmoi omasta kuvaamosta, ja tutkinnon myötä haaveet ovat askelta lähempänä.

Lue lisää

Nivalalainen Elisa Ojala on aina nauttinut piirtämisestä. Koronan iskiessä hän päätti ostaa ensimmäiset akryylimaalinsa ja laajentaa taideharrastustaan maalaamisen pariin. Hän innostui maalaamisesta kovasti, ja päätti hakea siihen lisäoppia.

Lue lisää

Haminasta kotoisin oleva Elise Zoon ei nuoruudessaan kokenut olevansa erityisen taiteellinen. Jollakin tasolla luova työ ja taiteen tekeminen on kuitenkin kiinnostanut, ja yksi luovuuden toteuttamiskeinoista oli aikoinaan teinisirkukseen osallistuminen.

Lue lisää

Tanssimisesta nauttiva Henna Hietamäki haki peruskoulun jälkeen Redun tanssilinjalle. Sinne ei kuitenkaan paikkaa auennut ensimmäisellä yrittämällä, joten hän päätyi hakemaan lisää pohjaa oman ilmaisun tutkimiselle Kälviä Arts -opistovuodesta.

Lue lisää