Tavoite
Maatalousalan perustutkinnossa (osaamisala maatilatalous) hankitaan osaaminen maaseutuyrityksen laaja-alaisiin työtehtäviin. Tutkinnon suorittaneella on syvällinen osaaminen peltojen kasvukunnon ylläpidosta ja kasvien kasvuun vaikuttavista tekijöistä sekä maatalouden yritystoiminnasta.
Tutkinnon valinnaisissa tutkinnon osissa osaamista voi hankkia mm. tuotantoeläinten hoitoon, kasvinviljelyyn, metsätalouteen, maatilarakentamiseen tai maatalouskoneiden huoltamiseen ja korjaamiseen.
Kohderyhmä
Tutkinto soveltuu esim. aloitteleville maatalousyrittäjille tai tilatyöntekijöille ja lomittajille, joilta puuttuu alan peruskoulutus. Koulutukseen hakeutuvalta ei edellytetä alan työkokemusta ja se soveltuu myös sukupolvenvaihdoskoulutukseksi.
Jatkuva haku on suunnattu sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa. (Katso lisätietoja: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/yhteishaku-ja-jatkuva-haku) Jatkuvan haun koulutukseen voi hakea tällä sivustolla, kun haku on avoinna. Mikäli haku on suljettu, mutta sinulla on jo alan opintoja, voit tiedustella hakijapalveluista mahdollisuutta jatkaa opintojasi.
Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset
Sisältö
Maatalousalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Tutkinnossa on paljon valinnaisuutta. Valinnaisia tutkinnon osia voi valita esim. oman tilan tai työpaikan tuotantosuunnan mukaan. HUOM. Mahdollista on suorittaa myös yksittäisiä tutkinnon osia opiskelijan omien tarpeiden mukaan (esim. nuoren viljelijän aloitustuen ehtojen edellyttämä koulutus).
Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan sinulla jo oleva osaaminen, esim. työssä tai aiemmissa opinnoissa hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS-suunnitelman laadinnan yhteydessä.
Opiskelu voi sisältää lähi-, etä- ja verkko-opintoja sekä työpaikalla esim. omalla kotitilalla tai muilla maatiloilla tapahtuvaa osaamisen hankkimista.
Tutkinto suoritetaan työpaikoilla järjestettävissä näytöissä osoittamalla osaaminen aidoissa työtehtävissä ja työprosesseissa. Opinnot kestävät henkilökohtaistamisesta riippuen noin 1-3 vuotta.
Jatkuvan haun kautta opinnot on mahdollista aloittaa opiskelijalle parhaiten sopivana ajankohtana. Tutkinnon tai osia siitä voi suorittaa myös oppisopimuksella.
Linkistä pääset katsomaan tietoja tutkinnon toteutuksesta Kannuksessa
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/toteutussuunnitelma/4313055/ammatillinen/tiedot
Linkki tutkinnon perusteisiin
Lisätietoja
Tutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Maatalousalan perustutkinnon suorittaneelle jatko-opiskelupaikaksi soveltuu hyvin luonnonvara-alan ammattikorkeakoulu (agrologi AMK). Osaamista voi syventää tai hankkia erikoisosaamista myös Maatalousalan ammatti- ja erikoisammattitutkintojen eri osaamisaloilla.
Lisätietoja koulutuksesta:
Eija Mäki-Ullakko, p. 044 725 0637
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi
Hakijapalvelut, p. 040 808 5010
hakijapalvelut(at)kpedu.fi
Koulutukseen on vapaita opiskelupaikkoja. Jatkuva haku on avoinna toistaiseksi. Kaikki hakijat haastatellaan opiskelijavalinnan tekemiseksi. Sinuun ollaan yhteydessä haastattelun sopimiseksi viimeistään kahden viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä. Opiskelijavalintoja tehdään jo hakuaikana. Opinnot on mahdollista aloittaa joustavasti.
Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus