Out of burnout – ulos uupumuksesta

Kohderyhmä

Koulutus on kaikille avoin, mutta sopii erityisesti:
- Henkilöille, jotka ovat kokeneet tai kokevat työuupumusta.
- Työelämässä oleville, jotka haluavat ennaltaehkäistä uupumusta.
- Opiskelijoille, jotka kaipaavat työkaluja stressinhallintaan ja jaksamiseen.
- Työnantajille ja esihenkilöille, jotka haluavat oppia tukemaan työntekijöidensä hyvinvointia.
- Henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita kehon ja mielen yhteydestä, kehotietoisuudesta ja somaattisesta työskentelystä.

Sisältö

Koulutus pureutuu uupumuksen selättämiseen, toipumiseen ja sen ehkäisyyn kuuden (6) lähipäivän ajan Keski-Pohjanmaan kansanopistolla Kälviällä. Koulutus sisältää psykologin luentoja, kehollisia harjoituksia, luovaa liikettä, ryhmätyöskentelyä, kehomeditaatiota ja rentoutumista. Kaikkien koulutuspäivien runko on samanlainen, päivien sisältö vaihtelee.

Päivä 1: 28.4.2025 klo.9-16
klo. 9-11.30 Essi Korvela (luennot)
- Avaus ja johdanto uupumukseen- Mitä työuupumus on?
- Stressin ja palautumisen mekanismit

klo. 12.30 – 16 Elina Ikonen
- Työkaluja stressin hallintaan
- Itsemyötätunto ja omien rajojen asettaminen

Päivä 2: 29.4.2025 klo.9 – 16
klo. 9-11.30 Essi Korvela (luennot)
- Uupumuksesta palautuminen- fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin vahvistaminen
- Omien voimavarojen tunnistaminen ja vahvistaminen
klo.12.30-16.00 Elina Ikonen
- Omien voimavarojen tunnistaminen ja vahvistaminen
- Oman hyvinvointisuunnitelman luominen

päivä 3: 30.4.2025 klo.9-16 Elina Ikonen
- Johdatus somaattiseen työskentelyyn
- Kehon kuuntelu ja läsnäolo

Päivä 4: 19.5.2025 klo. 9-16, Elina Ikonen
- Liike ja palautuminen

Päivä 5: 20.5.2025 klo. 9-16, Elina Ikonen
- Yhteys kehoon ja tunteisiin

Päivä 6: 21.5.2025 klo. 9-16, Elina Ikonen
- Kehon voimavarat ja palautumisen integrointi

Elina Ikosen ohjaus on käytäntöpainotteinen ja lähipäivät tapahtuvat tekemällä harjoitteita, liikkumalla, keskusteluina ja omia ajatuksia ylös kirjoittaen. Teoria tulee käytännön lomassa ja näkyy koulutuksen käytännöissä. Muistiinpanovälineet saat kansanopistolta. Laita päälle liikuntaan soveltuvat vaatteet, kerrospukeutuminen on suotavaa.
Koulutuksessa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.

Koulutuksen tavoitteet:
- Tunnistaa työuupumuksen varhaisia merkkejä ja oireita.
- Oppii käytännön työkaluja stressinhallintaan ja palautumiseen.
- Kehittää osallistujien kykyä ehkäistä uupumusta ja parantaa hyvinvointia työssä ja arjessa.
- Vahvistaa itsemyötätuntoa ja kykyä asettaa rajoja sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti.
- Tukea voimavarojen palautumista ja tasapainoisen elämän rakentamista uupumuksen jälkeen.
- Syventää osallistujien ymmärrystä kehon ja mielen palautumisprosessissa.
- Tarjota kehon kautta tapahtuvaa itsehoitoa ja toipumista edistäviä menetelmiä

Lisätietoja

kouluttajat: Essi Korvela, työterveyspsykologi, työnohjaaja
Elina Ikonen, somatiikan kouluttaja, työnohjaaja, tanssi/liiketerapeutti- ja tanssipedagogi. Hän on suunnitellut ja kouluttanut eri alojen ammattilaisia Itä-Suomen Liikuntaopiston
ISLO Education in Dance and Somatics koulutuksessa vuosina 2006-2023.
Hän on toiminut myös työnohjaajana ja työskennellyt sosiaalialalla päiväkodissa, lastensuojelussa ja vanhusten kotipalvelussa sekä ohjannut soveltavaa tanssia eri ympäristöissä.

Koulutusmaksu 450€ laskutetaan kahdessa erässä. Kansanopisto tarjoaa opiskelijoille lähipäivien lounaat päiväkahvit. Opistolla on mahdollisuus majoittua 35 euroa/yö jaetussa 2hh huoneessa. Majoitushinta sis. aamupalan ja liinavaatteet.

Päätös kurssin toteutumisesta perustuu hakijoitten määrään. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen peruutetusta paikasta perimme 50% kurssihinnasta.
Keski-Pohjanmaan kansanopistolla on oikeus peruuttaa koulutus, mikäli ryhmäkoko jää liian pieneksi.

Lisätietoja: info.kansanopisto@kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Nepalilaissyntyinen Kabita K C, 24, tekee lähihoitajan työtä Koivurinteen pal­velukodissa Pietarsaaressa. Tällä hetkellä hän työskentelee intervallihoito-osastolla. Työtehtäviin kuuluu mm. asukkaiden hoivaa ja huolenpitoa sekä toimintakyvyn ja omatoimisuuden edistämistä.

Lue lisää

Kokkolalainen Olli Ontronen oli jämäh­tänyt kaupan alalle 11 vuodeksi, vaikka ei kokenutkaan alalla vallitsevan raha ratkai­see -mentaliteetin sopivan hänen luon­teelleen. Vuonna 2017 hän päätti vihdoin ryhtyä miettimään uusia mahdollisuuksia työrintamalla, ja hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi.

Lue lisää

Terveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoi­mapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sel­laiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikari­nen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasun­toon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.

Lue lisää

Sanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.

Lue lisää

Kokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.

Lue lisää

Yli kymmenen vuotta kaupan alan töitä tehnyt Marika Andersson-Petäjä allekirjoittaa tutun totuuden, jonka mukaan hoitoala on kutsumusammatti.

Lue lisää

Viisi vuotta Kokkolassa asunut Bishow Kunwar opiskelee lähihoitajaksi. Nepalista Suomeen muuttanut Kunwar kävi Kokkolaan muutettuaan ensin kielikurssin, jonka jälkeen hän hakeutui sosiaali- ja terveysalalle valmistavaan koulutukseen.

Lue lisää

Ensihoidon osaamisalasta valmistunut lähihoitaja Pasi Saari aloitti heti valmistuttuaan työt hoitotason ambulanssissa Pietarsaaressa.– Unelmatyöpaikka, hän toteaa hymyssä suin.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysala oli viimeisenä Vilhelmiina Kellokosken uratoivelistalla nuorena. Tie veikin hänet Etelä-Suomeen ensin ravintola-alan työhön ja sitten puutarha-alan opintojen jälkeen kukkakauppaan töihin. 

Lue lisää

Piia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.

Lue lisää

Keskussairaalassa päivystävät kesälääkärit kävivät ennen kesätöiden alkua Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän ja Kiurun koulutuksessa Hyvinvointikampuksella. Lääkärit harjoittelivat simulaatiotilassa käytännön toimenpiteitä elvytystilanteessa.

Lue lisää

Kätilön ja karjakon töistä lapsena haaveillut Lea Haasala on työskennellyt jo pitkään hoiva-alalla. Esimies ehdotti hänelle eräänä päivänä kahvipöydässä Vanhustyön erikoisammattitutkinnon suorittamista työn ohessa.

Lue lisää

Ilkka Tossavainen valmistui hierojaksi kesäkuussa. Tiivis opiskelu vaati aikatauluttamista ja taloudenkin osalta tasapainottelua, mutta alanvaihtajaa motivoi unelma, jonka hän oli päättänyt toteuttaa.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa opiskeleva kokkolalainen Joonatan Kinnunen valitsi alan siksi, että hän haluaa auttaa ihmisiä. Kinnunen on yksi niistä lähihoitajaopiskelijoista, jotka hakivat ja pääsivät erikoistumaan ensihoidon osaamisalaan. Ensihoitajat valitaan soveltuvuuskokein, jossa on sekä kirjallinen että fyysinen osuus.

Lue lisää

Kälviäläinen Marika Kamula (25) valmistui lähihoitajaksi vuonna 2010. Tuolloin hän valitsi osaamisalakseen lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon. Valinta osui tavallaan kohdilleen, sillä Marika jäi tuolloin äitiyslomalle ja lopulta hän oli kotona kolmen pienen lapsensa kanssa.

Lue lisää

Luotolaiset Emilia Niemelä ja Fanny Svenfelt ovat opiskelleet suomen kieltä yläasteelta lähtien. Täysin ruotsinkielisellä kotiseudulla suomea käytetään kuitenkin vähän, joten tytöt hakeutuivat yläasteen jälkeen Kokkolaan opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa.

Lue lisää

Pietarsaaressa asuva Ikra Osman pääsi Suomeen perheensä kanssa seitsemän vuotta sitten. Nyt 18-vuotias nuori nainen opiskelee viimeistä vuotta lähihoitajaksi ja tähtää työelämään.

Lue lisää

Oral Hammaslääkärit -ketjun Kokkolan toimipaikassa oli tarvetta uusille työntekijöille. Henkilöstöhankinnassa oli aiemmin koettu haasteita, joten luontevaksi vaihtoehdoksi muodostui oppisopimuksella kouluttaminen. Tavoitteena oli, että lähihoitajan taustakoulutuksella olevat oppisopimuskoulutettavat suorittaisivat suunhoidon osaamisalan kaksi tutkinnon osaa noin vuoden mittaisen koulutuksen aikana työpaikalla oppien, ja heille solmittaisiin vakituiset työsopimukset Oralille valmistumisen jälkeen.

Lue lisää

Hilda Nopanen, 26 on hyvä esimerkki siitä, että harrastuksesta voi kehittyä ammatti, sekä myös siitä, että jatko-opintoihin voi hakeutua lähihoitajan papereilla.

Lue lisää