Prosessiteollisuuden perustutkinto (724121)

Tavoite

Prosessinhoitajan ammatti vaatii tekijältään matemaattisia valmiuksia, oma-aloitteisuutta, vastuullisuutta sekä huolellisuutta. Työssä auttaa kyky järjestelmälliseen ja pitkäjänteiseen toimintaan.

Prosessinhoitajaksi opiskellessasi saat perustiedot matematiikasta, fysiikasta ja kemiasta. Opiskelet prosessien sekä niihin liittyvien laitteiden ja ohjausjärjestelmien toimintaa. Myös kunnossapitoon ja ympäristöasioihin liittyvät aiheet sekä työturvallisuus ovat opiskeltavia asioita.
Opinnot sisältävät teoriaopintoja, verkko-oppimista sekä käytännön harjoituksia laboratorioympäristössä.

Alan voimakas kehittyminen luo mahdollisuuksia, mutta vaatii samalla myönteistä suhtautumista ja valmiutta jatkuvaan kouluttautumiseen.

Tutkinnon suoritettuasi voit toimia prosessinhoitajana mm. peruskemikaaleja valmistavassa teollisuudessa, metallien jalostuksessa ja rikastamoissa, öljynjalostuksessa ja biotuoteteollisuudessa, lääketehtaissa, vedenpuhdistamoissa, voimalaitoksissa ja selluteollisuudessa.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu työttömille ja työttömyysuhan alaisille työnhakijoille. Varmistathan, että sinulla on työnhaku voimassa TE-palvelussa.

Kemianteollisuus on Suomen yksi suurimmista teollisuuden aloista. Kokkolan ja Pietarsaaren alueella sijaitsee merkittäviä kemianteollisuuden yrityksiä. Jatkuva kehittyminen takaa tulevaisuudessakin erilaisia, mielenkiintoisia työtehtäviä alan ammattilaisille. Alan voimakas kehittyminen luo mahdollisuuksia, mutta vaatii samalla myönteistä suhtautumista ja valmiutta jatkuvaan kouluttautumiseen.

Sairaudet kuten astma tai tietyt allergiat saattavat rajoittaa työllistymismahdollisuuksia.

Sisältö

Kemianteollisuuden osaamisala, 180 osaamispistettä:
Kemianteollisuuden yksikköprosessien hallinta (40 osp)
Tuotantoprosessien hallinta ja prosessin ohjaaminen (40 osp)
Tuotantoprosessien käynnissäpito (25 osp)
Valinnaiset tutkinnon osat (40 osp)

YTOT (yhteiset tutkinnon osat) (35 osp)
* Pakolliset osa-alueet (26 osp)
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp)
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp)
- Yhteiskunta ja työelämäosaaminen (9 osp)
* Valinnaiset osa-alueet (9 osp)

Koulutus toteutetaan Kokkolassa 3.3.2025 lähtien henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti.
Tutkinto tulisi saada valmiiksi viimeistään toukokuussa 2026. Mahdollisuus myös henkilökohtaisen opintopolun pidentämiseen.

Koulutukseen sisältyy kesälomaa 4 viikkoa heinäkuussa 2025. (30.6.-27.7.2025)

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Prosessinhoitajan tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden. Jatko-opintomahdollisuuksia tarjoavat niin ammattikorkeakoulu kuin yliopistokeskus.

Hakuaika päättyy 2.2.2025.

Haastattelut pidetään ma 10.2., to 13.2. ja pe 14.2. Keski-Pohjanmaan ammattiopistolla, Talonpojankatu 6, luokassa VALO 234, 2. kerros. (opasteet ala-aulassa)

Varaa aikaa haastatteluun 30 min.

Tarkista että hakemuksessa on toimiva puhelinnumero, haastattelukutsut lähetetään tekstiviestinä.

Lisätietoja koulutuksesta:
Keski-Pohjanmaan ammattiopisto, Sanna Tuukkanen puh 040 808 5014 tai
Hakijapalvelut puh 040 808 5010 tai hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Lisätietoja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista: Koulutusneuvonta, puh. 0295 020 702
Koulutusneuvontaa saa myös facebookissa www.facebook.com/koulutusneuvonta

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Talonpojankatu 6, 67100 KOKKOLA


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Olli Rantala ja Tomi Jokela ovat tulevia prosessialan ammattilaisia. Molemmat ovat alanvaihtajia ja opiskelevat parhaillaan prosessiteollisuuden perustutkintoa.

Lue lisää

Kun Matias Kaunisvesi, Mika Lempo­nen ja Elina Niemi noin vuosi sitten hakeu­tuivat Keski-Pohjanmaan ammattiopiston ja TE-toimiston järjestämään prosessialan työvoimapoliittiseen koulutukseen, he eivät osanneet arvata, että työllistyminen olisi niinkin lähellä. Jokainen heistä, ja miltei kaikki luokkakavereistakin, saivat nimittäin suoraan valmistumisensa jälkeen astella töihin Kokkolan Suurteollisuusalu­een yrityksiin.

Lue lisää

Marko Ketolaista on haastateltu Kpedun lehteen kerran aiemminkin. Tuolloin Ketolainen oli hiljattain aloittanut prosessiteollisuuden perustutkinnon suorittamisen ja odotti innolla tulevia työssäoppimisjaksoja rannan tehtailla. Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, tapaan Ketolaisen Boliden Kokkolan elektrolyysiosastolla, jossa hän työskentelee prosessinhoitajana.

Lue lisää

Kokkolalainen Camilla Sjövall kuunteli rannan tehtailla työskennelleiden tuttavien kokemuksia tarkalla korvalla. Sopivan sauman tullen hän haki ja pääsi opiskelemaan aikuiskoulutukseen prosessinhoitajaksi syksyllä 2014 ja valmistui uuteen ammattiin keväällä 2016.

Lue lisää

Sameli Tuohisto-Kokko (17) ja Lassi Salmela (17) opiskelevat toista vuotta prosessiteollisuuden perustutkintoa. Prosessinhoitajiksi keväällä 2017 valmistuvat Tuohisto-Kokko ja Salmela ovat molemmat kotoisin Kokkolasta.

Lue lisää

Laboratorioalan perustutkintoa opiskelevat Ronja Sarin ja Nea Pitkäkangas pitävät kiinnostusta kemiaan, fysiikkaan ja matematiikkaan tärkeänä. Sarin (15) opiskelee ensimmäistä vuotta laborantiksi ja Pitkäkangas (18) kolmatta vuotta. Pitkäkangas suorittaa samaan aikaan myös ylioppilastutkintoa ammattilukiossa.

Lue lisää

Prosessialan kolmannen vuoden opiskelijat Jere Puikko ja Jesse Peltola päätyivät alalle erityisesti hyvien työllistymismahdollisuuksien takia, sillä kumpikin kertoo tiedostaneensa jo yhdeksännellä luokalla Kokkolan Suurteollisuusalueen tuomat mahdollisuudet.

Lue lisää