Tavoite
Puualan koulutus antaa moninaiset perusvalmiudet puuteollisuuden erilaisiin jatkojalostuksen työtehtäviin. Laajasta opintotarjonnasta voi valita oman mieltymyksen ja paikallisen yritysmaailman mukaisia opintoja.
Alueellamme on paljon pieniä ja keskisuuria puuta jatkojalostavia yrityksiä, jotka työllistävät puualan ammattilaisia myös lähitulevaisuudessa. Puusepän ammatissa yhdistyy monipuolisesti sekä käsityön että tekniikan merkitys. Teollisuuspuurakentajan osaaminen yhdistää puumateriaalin käytön hallinnan ja taloelementtien valmistamisen.
Nykypäivän puualan ammatissa yhdistyy monipuolisesti sekä käsityön että tekniikan merkitys. Puualan erilaisia tuotteita voi valmistaa perinteisin työvälinein tai nykyaikaista CNC- tekniikkaa hyödyntäen. Tietokoneavusteinen puuntyöstö on yleistynyt teollisuudessa ja sen hallitsijoista on kysyntää työmarkkinoilla. Puualan koulutuksen kautta on myöskin mahdollista kouluttautua ja työllistyä erilaisiin rakentamisalan ammatteihin.
Puualalla keskeisintä on puun tunteminen ja sen jalostaminen tuotteiksi erilaisin menetelmin piirustusten ja muiden ohjeiden mukaisesti. On hyvä hallita oheismateriaalien ja tarvikkeiden ominaisuudet ja niiden käyttömahdollisuudet. Puualan ammattilaisella on laaja-alainen käsitys puun monipuolisista käyttökohteista, valmistusprosesseista ja työvaihesuunnittelusta.
Puualalla työskentelevällä olisi hyvä olla luovuutta, tarkkuutta, hahmottamiskykyä, huolellisuutta, teknistä ajattelua ja kykyä toimia ryhmässä.
Tutkinnon suoritettuasi voit toimia mm. kalusteiden valmistajana, kalusteiden kokoonpano- ja asennustehtävissä, ikkuna- ja oviteollisuudessa, rakennustyömailla sisävalmistustöissä, koneistustehtävissä CNC-koneilla, penkki- tai konepuusepän töissä, CLT-, hirsi- ja muita massiivipuurakenteita sekä puurakenteisia elementtejä valmistavissa tuotantolaitoksissa tai itsenäisenä yrittäjänä.
Kohderyhmä
Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen ja valmentavan koulutuksen päättäville nuorille. Yhteishaussa voivat lisäksi hakea muut vailla toisen asteen tutkintoa olevat.
Puualalla työskentelevältä vaaditaan luovuutta, tarkkuutta, visuaalista hahmottamiskykyä, huolellisuutta, teknistä ajattelua ja kykyä toimia ryhmässä.
Sisältö
Puuteollisuuden perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Voit suorittaa tutkinnon puusepänteollisuuden (puuseppä), puurakenneteollisuuden (teollisuuspuurakentaja) tai sahateollisuuden (sahaprosessinhoitaja) osaamisalalla.
Tutkintoon sisältyy ammatillisia pakollisia tutkinnon osia 45 osp ja valinnaisia tutkinnon osia 100 osp, joista 40–80 osp valitaan osaamisalan omista valinnaisista tutkinnon osista ja loput (20–60 osp) kaikille yhteisistä valinnaisista osista.
Puusepäksi, teollisuuspuurakentajaksi ja sahaprosessinhoitajaksi opiskellaan Kokkolassa Ammattikampuksella.
Laajasta opintotarjottimesta on mahdollista valita oman mieltymyksen ja oman paikallisen yritysmaailman mukaisia opintoja. Koulutuksessasi voit suuntautua puusepän- tai rakennuspuusepänteollisuuteen, puurakentamiseen, veneteollisuuteen tai saha/levyteollisuuteen. Suuntautumiset toteutetaan pääosin työpaikoilla.
Linkki tutkinnon perusteisiin
Lisätietoja
Puuteollisuuden perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden. Tyypillisimmät alan jatko-opinnot ovat:
- Puuteollisuuden ammattitutkinto
- Puuteollisuuden erikoisammattitutkinto
- Insinööri (AMK), mekaaninen puurakentaminen tai puutekniikka
- Muotoilija (AMK), puumuotoilu, sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu, teollinen muotoilu
Lisätietoja koulutuksesta:
hakijapalvelut(at)kpedu.fi, p. 040 808 5010
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi