Tavoite
Talonrakentajan työ on monipuolista ja luovaa. Ryhtymällä rakentajaksi saat kättesi työt esille seuraaville sukupolville. Rakennusalalla työskentelet erilaisten ihmisten kanssa ulkona ja sisällä.
Työtehtävät ovat mielenkiintoisia ja vaihtelevia. Opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti käytännön työtehtävissä rakennustyömailla, joko koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Talonrakennuksen ammattilainen työllistyy hyvin, ja tutkinnon suoritettuasi voit toimia talonrakentajana mm. rakennustyömailla uudis- ja saneerauskohteissa tai rakennustarvikeliikkeissä asiakaspalvelussa.
Talonrakennuksen osaamisalan suoritettuasi osaat tehdä talonrakennustyömaan perustusvaiheen töitä. Osaat tehdä ulko- ja väliseinätyöt, sisävalmistusvaiheen työt sekä vesikaton runkotyöt eristystöineen suunnitelmien ja asiakirjojen mukaan. Osaat myös käyttää rakennustyömaan perustyövälineitä, oikeita työtapoja ja materiaaleja.
Kohderyhmä
Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen ja valmentavan koulutuksen päättäville nuorille. Yhteishaussa voivat lisäksi hakea muut vailla toisen asteen tutkintoa olevat.
Ammatti vaatii tekijältään matemaattisia valmiuksia, oma-aloitteisuutta, vastuullisuutta, huolellisuutta sekä vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoja. Itsenäisesti tai tiimeissä tehtävä työ edellyttää hyvää fyysistä kuntoa. Työn turvallisuustekijät on huomioitava erityisen tarkasti.
Sisältö
Rakennusalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp). Ammatillinen perustutkinto koostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja ammattitaitoa täydentävistä tutkinnon osista (35 osp).
Ammattiin opiskelu edellyttää opiskelijalta matemaattisia valmiuksia, oma-aloitteisuutta, vastuullisuutta, huolellisuutta, vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoja sekä digiosaamista älylaitteiden ja sovellusten parissa.
Talonrakennuksen osaamisalassa voit erikoistua esimerkiksi kirvesmiestöihin, muuraukseen, laatoitukseen, betonointiin ja raudoitukseen.
Pakolliset tutkinnon osat, 75 osp:
- Perustustyöt
- Runkovaiheen työt
Valinnaiset tutkinnon osat, 70 osp:
- Sisävalmistusvaiheen työt
- Ulkoverhous- ja kattotyöt
- Muuraus
- Laatoitus
- Raudoitus ja betonointi
- Muottityöt
- Teräsrakentaminen
- Hirsirakentaminen
- Korjausrakentaminen
- Telinerakentaminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämä osaaminen
Talonrakentajaksi opiskellaan Kokkolassa Ammattikampuksella, minkä lisäksi keskeisinä oppimisympäristöinä ovat oppilaitoksen omat sekä alan yritysten rakennustyömaat.
Linkki tutkinnon perusteisiin
Lisätietoja
Talonrakentajan tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden. Alan tyypillisiä jatko-opintoja ovat:
- Talonrakennusalan ammattitutkinto
- Talonrakennusalan erikoisammattitutkinto
- Rakennusmestari (AMK), rakennusalan työnjohdon koulutusohjelma
- Insinööri (AMK), rakennustekniikan koulutusohjelma.
Lisätietoja koulutuksesta:
hakijapalvelut(at)kpedu.fi, p. 040 808 5010
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi