Tavoite
Lähihoitajakoulutuksessa sinulla on mahdollisuus hankkia ihmisläheinen ammatti, jonka työllistymisnäkymät ovat erittäin hyvät. Koulutus antaa hyvän teoreettisen pohjan ja käytännön osaamisen. Koulutus tapahtuu yhteistyössä työelämän kanssa.
Lähihoitajan tutkinnon suoritettuasi voit osaamisalastasi riippuen toimia mm. seuraavissa työympäristöissä: päivystyspoliklinikalla, kuntoutusosastoilla ja -laitoksissa, päiväkodeissa, perusopetuksessa avustajana ja lastenosastoilla, asumisyksiköissä, toimintakeskuksissa ja sairaalaosastoilla, vuodeosastoilla, palvelutaloissa, kotihoidossa, toimintakeskuksissa ja henkilökohtaisena avustajana.
Kohderyhmä
Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen ja valmentavan koulutuksen päättäville nuorille. Yhteishaussa voivat lisäksi hakea muut vailla toisen asteen tutkintoa olevat.
Lähihoitaja työskentelee eri elämänkulun vaiheessa olevien ihmisten kanssa ja heitä varten. Ammatissa on tärkeää keskustella ja kuunnella asiakasta sekä potilasta. Keskeistä on halu auttaa ja ohjata omatoimisesti ja vastuullisesti esim. lapsia, nuoria, ikääntyneitä, vammaisia, mielenterveyskuntoutujia tai sairaita. Työtehtävissä tarvitaan hyviä vuorovaikutustaitoja ja yhteistyötaitoja. Lääkehoidon työtehtävissä tarvitaan erityisesti matemaattista osaamista ja tarkkuutta.
Tutkinnossa on terveydentilaa koskevia vaatimuksia opiskelijaksi hakeville:
https://tinyurl.com/bd3m4wbz
Sisältö
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto koostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Kaikille pakolliset tutkinnon osat:
Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen 20 osp
Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 25 osp
Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella 10osp
Osaamisalat:
Ikääntyneiden hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
Perustason ensihoidon osaamisala
Sairaanhoidon osaamisala
Suunhoidon osaamisala
Vammaistyön osaamisala
Otamme osaamisalojen tarjonnassa huomioon työelämän tarpeet huomioon. Toteutamme osan osaamisaloista työvaltaisesti.
Lähihoitajaksi opiskellaan Kokkolassa Ammattikampuksella.
Voit valita myös ammattilukion, jolloin suoritat Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon ja lukion oppimäärän. Ammattilukioryhmään voimme ottaa vain rajallisen määrän opiskelijoita ja valinnat tehdään todistuskeskiarvon perusteella. Ammattilukioryhmässä ammatilliset ja lukio-opinnot vuorottelevat jaksoittain selkiyttäen opiskelijan opiskelua. Tässä ryhmässä osaamisala on määritelty valmiiksi, Sairaanhoito- ja huolenpito. Jos toiveesi on jokin muu osaamisala, se huomioidaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmassasi.
Alalle järjestetään soveltuvuuskoe. Soveltuvuuskokeen ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.
Soveltuvuuskokeessa käytetään Opetushallituksen laatimaa valintaryhmäkohtaista koeaihiota ja pisteytystä. Koe on hakijalle maksuton. Kaikki hakijat kutsutaan kokeeseen.
Koe muodostuu hakijan aloitteellisuutta ja vastuullisuutta, sosiaalisuutta ja itsensä ilmaisemista sekä ongelmanratkaisutaitoja mittaavista osista. Hyväksytystä soveltuvuuskokeesta hakija saa 1-10 pistettä. Pistemäärällä 0 ei voi tulla valituksi.
Pisteet muodostuvat seuraavasti:
- Aloitteellisuus ja vastuullisuus 0-3 p.
- Sosiaalisuus ja itsensä ilmaiseminen 0-4p
- Ongelmanratkaisutaito 0-3p.
- Kokeesta pois jääminen (ei osallistunut) tai hylätty soveltuvuuskoe 0 pistettä
Linkki tutkinnon perusteisiin
Lisätietoja
Lähihoitajan tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Tyypillisiä alan jatko-opintoja ovat esimerkiksi:
- Sairaanhoitaja, Kätilö, Sosionomi, Fysioterapeutti, Toimintaterapeutti, Terveydenhoitaja (AMK)
- Terveys-tai hoitotieteiden sekä sosiaalityön koulutus yliopistoissa
- Mielenterveys- ja päihdetyön, terveysalan tai hieronnan ammattitutkinto
- Hieronnan, kasvatus- ja ohjausalan, kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen, mielenterveys- ja päihdetyön tai vanhustyön erikoisammattitutkinto
Lisätietoja koulutuksesta:
hakijapalvelut(at)kpedu.fi tai p. 040 808 5010
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi