Tavoite
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut lähihoitaja työskentelee sosiaali- ja terveysalan hoito-, huolenpito-, kuntoutus- ja kasvatustehtävissä moniammatillisten työryhmien jäseninä. Työpaikkoina voi olla perusterveydenhuollon yksiköt, asiakkaan koti, sairaala, ikäihmisten palveluasumisen yksiköt, päiväkodit, koulut, toimintakeskukset sekä erilaiset mielenterveys- ja päihdetyön yksiköt. Lähihoitajana voit toimia mielenkiintoisissa ja monipuolisissa työtehtävissä. Koulutuksen tavoitteena on työllistyä alueemme eri asiakasryhmien sosiaali- ja terveysalan monipuolisiin työtehtäviin.
Kohderyhmä
Koulutukseen voivat hakea sosiaali- ja terveysalasta kiinnostuneet.
Sosiaali- ja terveysalalla vaaditaan hyvää terveyttä ja toimintakykyä sekä soveltuvuutta alalle.
Terveydentilavaatimukset: https://tinyurl.com/bd3m4wbz
Lähihoitajalta vaaditaan hyviä vuorovaikutustaitoja, empatiakykyä, aitoa kiinnostusta eri-ikäisten ihmisten auttamiseen sekä vahvaa suomenkielen osaamista. Suomen kielen taitotaso tulee olla B 1.1.
Koulutuksen järjestäjä huomioi SORA-lainsäädännön mukaiset sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon terveydentilavaatimukset opiskelijan hakeutuessa koulutukseen. Alalle soveltuvuus arvioidaan soveltuvuustestissä erikseen sovittuna ajankohtana.
Opiskeluun voi kuulua alaikäisten kanssa työskentelyä, jolloin edellytetään rikosrekisteriotteen esittämistä.
Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset
Sisältö
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon laajuus on 180 osp. Opinnot koostuvat ammatillisista ja yhteisistä opinnoista.
Pakollisia tutkinnon osia ovat:
1. Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen
2. Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen
3. Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella
- Osaamisalan valinta tapahtuu vuoden 2026 alussa koulutuksen järjestäjän tarjoamista osaamisaloista. Osaamisalan suorittaminen alkaa elokuussa 2026 oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan.
- Valinnainen ammatillinen tutkinnon osa valitaan siten, että se täydentää osaamisalaa ja laajentaa opiskelijan ammattitaitoa.
Opintoihin kuuluu myös yhteisten opintojen tutkinnon osia 35 osp
Jokaisen tutkinnon osan jälkeen opiskelija osoittaa ammattitaitonsa näytössä toimimalla lähihoitajan käytännön työtehtävissä sosiaali- ja terveysalan ympäristöissä.
Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS, jossa huomioidaan aikaisempi osaamisesi esim. työkokemus, koulutus ja tutkinnot, jonka jälkeen opintojesi kesto tarkentuu.
Koulutus toteutetaan monimuoto-koulutuksena verkkopainotteisesti. Opiskelu vaatii itseohjautuvuutta.
Lähiopiskelua on pääsääntöisesti kahtena arkipäivänä/ kk (päivä- tai iltaopiskelu).
Lähipäiviin osallistuminen edellyttää tiettyjen opiskelusisältöjen opiskelua ennakkoon. Tarvittavaa ammattitaitoa hankitaan myös etä-/verkko-opinnoilla, työelämässä oppimisen kautta sekä muilla koulutuksen järjestäjän osoittamilla tavoilla.
Koko tutkinnon suorittamisen ajan sinulla on käytössäsi ammattitaitoisten opettajien ja muun henkilökunnan tuki.
Meille on tärkeää, että onnistut opinnoissasi ja saat monipuolisen ja laaja-alaisen ammattitaidon sosiaali- ja terveysalan erilaisiin tehtäviin.
Lisätietoa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittamisesta KPEDUssa:
https://urly.fi/3yeP
Linkki tutkinnon perusteisiin
Lisätietoja
Kaikki hakijat kutsutaan soveltuvuuskokeeseen.
Soveltuvuuskokeita on kevään 2025 aikana seuraavasti:
10.1.2025
14.2.2025
12.3.2025
15.4.2025
17.6.2025
Lisätietoa hakeutumisesta sekä koulutuksesta:
hakijapalvelut(at)kpedu.fi tai p. 040 808 5010
tutkintovastaava Ritva Jämsä, p. 040 359 6271
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi
Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme koulutuksen suorittamisesta oppisopimuksella. Yhteyshenkilönä on oppisopimussuunnittelija Elisa Orjala 040 3596244.
Lisätietoa oppisopimuksesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus