Tavoite
Yrttihoitajan koulutus jakaantuu kahteen noin vuoden mittaiseen osioon. Ensin on fytoterapian perusteet eli yrttihoitajakoulutus, johon sisältyy 7 viikonloppua teemoittain etenevää koulutusta. Aloitusjaksolla perehdytään fytoterapian periaatteisiin ja käyttötapoihin, kasvilääkinnän turvallisuuteen sekä muihin perusasioihin. Sen jälkeen teemat käsittelevät tuki- ja liikuntaelimistöä, ruoansulatusta, keuhkoja, sydäntä ja verenkiertoa, kasvilääkintää mielen ja aistien tukena, seksuaalisuutta ja eri ikäkausien hoitoon liittyviä asioita sekä puhdistamista ja vahvistamista kasvilääkinnän keinoin. Jokaiseen jaksoon sisältyy sekä teoriaa että teemaan liittyvän hoitokokonaisuuden harjoittelua. Lisäksi opiskelijat tekevät kasviesittelyjä ja muita etätehtäviä sekä itsenäistä hoitoharjoittelua.
Perusopintojen jälkeen opiskelija voi halutessaan jatkaa syventäviin opintoihin. Ne koostuvat 5-6 viikonlopusta, jolloin opetellaan rohdosten valmistamista, ihonhoitoa ja hemmottelua, kukkaterapiaa, perehdytään villivihannesten käyttöön. Syventävissä opinnoissa tutustutaan myös toisiin hoitomuotoihin, joita voi käyttää kasvilääkinnän tukena tai toisinpäin.
Koulutus on Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL:n hyväksymä ja kouluttaja Raija-Liisa "Lippe" Äystö on LKL:n kouluttajarekisterissä.
Yrttihoitajan perusopintojen laajuus on 378 h (14 op), josta lähiopetusta on 123 h ja ohjattua, itsenäistä etäopiskelua 255 h. Koulutus on monimuoto-opiskelua. Opiskelu ei ole päätoimista opiskelua. Kaikki vaadittavat tehtävät suoritettuaan opiskelija saa Yrttihoitajan todistuksen.
Kohderyhmä
Koulutus on suunnattu kaikille kasvilääkinnästä, terveydestä ja luonnonmukaisesta elämästä kiinnostuneille. Yrttihoitajakoulutus sopii hyvin lisäkoulutukseksi vaikkapa hierojille ja luontaishoiajille. Aiempaa kokemusta kasvilääkinnästä ei tarvitse olla.
Sisältö
Lähiopetusjaksot järjestetään Keski-Pohjanmaan kansanopistolla Kälviällä. Huomioi, että nämä jaksot järjestetään VAIN lähiopetuksena.
* I jakso 21.-23.3.2025: Mitä fytoterapia on?
* II jakso 11.-13.04.2025: Kasvilääkintä tuki- ja liikuntaelimistön apuna sekä kivunhoidossa
* III jakso 16.-18.05.2025: Kasvilääkintä ruuansulatuksen tukena
* IV jakso 15.-17.08.2025: Kasvilääkintä keuhkojen, sydämen ja verenkierron tukena
* V jakso 19.-21.09.2025: Kasvilääkintä mielen ja aistien tukena
* VI jakso 7.-9.11.2025: Naiset, miehet ja seksuaalisuus kasvilääkinnän silmin, eri ikäkausissa olevien ihmisten hoitaminen
* VII jakso 12.-14.12.2025: Elimistön puhdistus ja vahvistus kasvilääkinnän keinoin
Ensimmäisen jakson aikataulu: pe klo 18-20.15, la klo 9-17 ja su klo 9-11.30
Muut jaksot: pe klo 18-21, la klo 9-19 ja su klo 9-11.30
Lisätietoja
Vastaa hakulomakkeen lisätietokentässä seuraaviin kysymyksiin:
- Miksi haluat opiskella yrttihoitajaksi?
- Mitä odotat koulutukselta?
- Millaisia kokemuksia sinulla on luontaisterapioista?
Kouluttajana toimii Raija-Liisa "Lippe" Äystö, joka on valmistunut diplomifytoterapeutiksi 2012. Hän on myös diplomishiatsuterapeutti, koulutettu hieroja, luontaishoitaja ja luontaisyrttineuvoja.
Koulutuksen hinta sisältää opetuksen ja luentomateriaalit. Keski-Pohjanmaan kansanopisto tarjoaa lounaan lauantaina ja sunnuntaina. Koulutusmaksu laskutetaan kuukausierissä.
Opistolla on mahdollisuus majoittua 35 euroa/yö jaetussa 2hh huoneessa tai . Majoitushinta sis. aamupalan ja liinavaatteet.
PERUUTUSEHTO
Päätös kurssin toteutumisesta perustuu hakijoitten määrään. Hakuajan päättymisen jälkeen peruutetusta opiskelupaikasta veloitamme 30% koulutuksen hinnasta. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Ainoastaan lääkärintodistuksella osoitettu este voi olla pätevä syy maksusta vapautumiseen. Koulutusmaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24§). Keski-Pohjanmaan kansanopistolla on oikeus peruuttaa koulutus, mikäli ryhmäkoko jää liian pieneksi.
Lisätietoja:
* koulutussuunnittelija Minna Poutanen 044 7250 701 (ma-to) tai minna.poutanen(a)kpedu.fi
* käytännön järjestelyistä: koulutussihteeri Seija Prittinen, 040 808 5035 tai info.kansanopisto(a)kpedu.fi