Opiskelijatarinat

  1. Etusivu
  2. Opiskelijatarinat

 

 

"Ulkona ponien kanssa liikkuessa omakin keho ja mieli pysyvät hyvässä kun­nossa."

Harrastuksesta mieluisa työ

Päivi Kvist toimii päätoimisena hevosalan yrittäjänä Muuramessa. Yrityksen pääpaino on erilaisessa ponitoiminnassa shetlannin­poneilla. Lisäksi yrittäjän työarkeen kuuluu myös hyvinvointihoitojen tekeminen ihmi­sille ja eläimille.

Hän toimii hevosalan uudella kehitty­vällä sektorilla, jossa yhdistyvät hyvinvointi, elämykset ja liikuntapalvelut. – Pidän haasteista. Kyllästyn, mikäli meno on liian tasaista ja yksitotista. Siksi viihdyn yrittäjänä. Saan tehdä työtä, josta tykkään, ja johon tunnen suurta rakkautta. Kvist on myös aidosti ylpeä työstään.

Kvist on jatkuvan uuden oppimisen tiellä. Syksyllä 2018 hän alkoi jälleen opiskella. Hän suorittaa hevostalouden perustutkintoa ja siinä erikoistumisopin­noissa hevospalveluohjaajan opintoja Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kaustisen toimipaikassa.

Opiskelu kannattaa aina

Nykyinen ponialan yrittäjä Päivi Kvist on lukion jälkeen opiskellut lähihoitajaksi ja hyvinvointiteknologian insinööriksi (AMK). Hän on suorittanut myös yrittäjän ammattitutkinnon.

– Kaikesta opiskelusta on ollut hyötyä, sillä oppi ei mene milloinkaan hukkaan. Mikäli alanvaihto tuntuu ajankohtaiselta, kannatta ilman muuta tarttua härkää sar­vista. Opiskelu onnistuu työn ohessa, Kvist tietää kokemuksesta.

Nykyään on tarjolla joustavia opis­kelumahdollisuuksia. Lisäksi aiempaa osaamista ja ammattitaitoa tunnistetaan ja tunnustetaan opinnoissa. Hän suosittelee lämpimästi tekemään työkseen sitä, mikä tuntuu mieluisalta, ja minkä tuntee omaksi jutukseen!

Projektipäälliköstä hyvinvointihoitojen tekemiseen ja ponitoimintaan

Kvist aloitti oman yrityksensä ollessaan vielä töissä projektipäällikkönä insinööri­toimistossa. Hän teki aluksi neljä vuotta hyvinvointihoitoja ihmisille ja eläimille opiskellen työnsä ohessa sosiaalipedago­gisen hevostoiminnan ohjaajaksi. Vuonna 2017 Kvist aloitti myös ponitoimintaa, jota tekee siis nyt pääasiallisesti.

–Ulkona ponien kanssa liikkuessa omakin keho ja mieli pysyvät hyvässä kun­nossa. Tallissa on tällä hetkellä seitsemän shetlanninponia ja yksi suomenhevonen. On hienoa, että pystyy tekemään työtään omassa kotipiirissä, Kvist kiittää. Kovin kauas ei ole paljasjalkainen muuramelainen päässyt, sillä hänen synnyinkotinsa sijaitsee 200 metrin päässä.

Ponitoiminnalta ylijäävällä ajalla hän tekee erilaisia hyvinvointihoitoja: kra­niosakraaliterapiaa, perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitoja (akupunktio, kuiva­kuppaus) ja kalevalaisen jäsenkorjauksen opiskelijahoitoja.

 

Kuvateksti: Hevostalouden perustutkinto-opiskelija Päivi Kvist tarjoaa ponitoimintaa oman yrityksensä kautta.

 

Ponitoiminta: sekä yksilöllistä opetusta että yhdessä tekemistä

Kvist tarjoaa ponitoimintaa shetlanninpo­neilla ensisijaisesti lapsille. Palvelutuotteisiin kuuluvat ponikerhot, alkeisratsastuskurssit, vanhempi-lapsi -ponihetket ja päiväleirit. Toiminta toteutetaan pienryhmissä, mikä mahdollistaa yksiköllisen opetuksen.

Kvistillä oli alun perin kaksi omaa shetlanninponikasvattia, jotka ovat kilttejä ja toimivia. – Kaikki perustuu siihen, että käsittelen poneja, luon niihin toimivan suhteen ja liikutan niitä ajaen lapsitöiden lisäksi. Itse koulutetut ponit ovat parhaita töissä. Kumpikin tuntee toistensa kehonkie­len ja ajatukset. Siksi ponia on helppo lukea, mikä edesauttaa asiakasta saamaan parhaan mahdollisen kokemuksen, hän kertoo.

Kvistin ponitoiminta perustuu sosi­aalipedagogiseen toimintamalliin, jossa tehdään paljon myös yhdessä opettelemalla toimimaan ryhmänä ja kavereiden kanssa. Niin tallilla kuin ratsastuskursseillakin tärkeää roolia ratsastuksen oppimisen ohella näyttelevät myös ponien hoidon ja käsittelyn opetteleminen.

Opinnot Kpedu Kaustisella

Kvist alkoi opiskella Kpedu Kaustisella hevostalouden perustutkintoa ja siinä eri­koistumisopinnoissa hevospalveluohjaajan opintoja syksyllä 2018. – Olen oppinut pal­jon uutta ja saanut varmistusta vallitsevaan osaamiseeni. Eniten opiskelu on antanut tietoa työhevospuolelta. Opiskelun myötä olen päässyt verkostoitutumaan muiden alan osaajien kanssa sekä näkemään erilai­sia, eri kokoisia ja eri palveluilla toimivia hevosalan yrityksiä. Opiskelu on tuonut myös varmuutta toteuttaa uusia, erilaisia palvelutuotteita hyödyntäen luontoa ja hevosten eri osaamisalueita osana niitä, hän toteaa ja lisää, että suomenhevoselle on hankittu hiljakkoin lavakärryt.

Yrittäjän työnsä ja opiskelunsa yhdis­tämisen Kvist kertoo sujuneen onnistu­neesti. – Toisinaan pitää lähijaksojen ajalta sovitella töitä, esimerkiksi ponikerhojen päiviä. Lähipäivien ollessa hyvissä ajoin tiedossa se on onnistunut. Meillä on kolme päivää kuukaudessa lähiopiskelua. Muutoin olen oppisopimuksessa yrityksessäni, jossa suoritan hevostalouden perustutkinnon opinnot näytöillä.

Hevospalveluohjaajaopintojen näytöt odottavat Kvistiä kesäkuun alussa. Elo­kuussa on vuorossa sitten näyttöpäivä, jonka onnistunut läpäiseminen merkitsee lopullista sinettiä Kvistin opintojen päät­tymiselle Kpedu Kaustisella.

Kerran hevoshullu, aina hevoshullu

Jo pikkutyttönä Kvistin tie vei serkkujen mukana tallille. Kymmenvuotiaana hän sai ensimmäisen kotiarestinsa, kun hän karkasi luvatta naapuriin katsomaan vastasynty­nyttä varsaa. Iän myötä hevoshulluus on vaan vahvistanut otettaan. Tokkopa se siitä enää milloinkaan paranee. Hevoset kun ovat hänelle enemmän kuin elämäntapa.

Kvistin mukaan hevosala on todella monipuolinen ja täynnä mahdollisuuksia. – Jokaiselle löytyy alalta oma tie ja suunta, mitä voi lähteä toteuttamaan ja mille aino­astaan mielikuvitus asettaa rajat. Hevosala elää myös muutoksen keskellä.

Hän valmisteli oria vuoden päivät po­nioripäiville, jotka ovat juuri voitettu kanta ja jalostuslupa siis taskussa. – Seuraavaksi on keksittävä jokin uusi päämäärä, yrittäjä Kvist visioi tulevaa – jatkuvan kehittämi­sen tiellä.

 

Miten mukaan?

Lue lisää hevosalan monipuolisista koulutuksista:

www.kpedu.fi/kaustinen 
www.kpedu.fi/perho

 

Teksti: Jussi Wiirilinna Kuvat: Tiia Tahvanainen ja Katariina Kalmari

Teksti on julkaistu Kpedu News-lehdessä 2019.