Antti Viitala on työskennellyt vanhempiensa perustamassa muovialan yrityksessä jo pienestä pojasta lähtien, ja yrityksen omistajaksi hän siirtyi viitisen vuotta sitten. Tänä päivänä kahdeksan henkilöä työllistävän Muoviitalan pyörittäminen kaikkine vastuualueineen ei ollut jättänyt aikaa toiminnan kehittämiseen, joten esimerkiksi viestintä ja toiminnanohjausasiat olivat osin muistilappujen ja kahvipöytäkeskustelujen varassa.
Yrityksen kehittäminen pääsi ottamaan hyvän sysäyksen eteenpäin, kun Kpedun EVE-hankkeen projektipäällikkö Iiris Niemonen otti Viitalaan yhteyttä kolme vuotta sitten. Yrityksen kehittämistarpeita lähdettiin kartoittamaan yhteisvoimin, ja palasista ryhdyttiin rakentamaan toimivampaa prosessia.
TOIMINNANOHJAUSJÄRJESTELMÄ, JOKA ON NYKYISELLÄÄN ESILLÄ SEKÄ TUOTANTO- ETTÄ KOKOUSTILOISSA.
-Kävimme koko tuotannon läpi ja annoimme jokaiselle työntekijälle omat vastuualueensa. Yhdessä kehitimme myös tuotannonohjausjärjestelmää ja siihen liittyviä asioita. Päädyimme myös jättämään tuon muistilappuelämän taaksemme, ja ryhdyimme pitämään kuukausipalavereja henkilöstön kesken. Nyt viestintä toimii ja homma pyörii ilman tietokatkoksia, Viitala kertoo tyytyväisenä.
Yksi oleellinen osa viestinnän kehittämisessä oli myös järjestelmien sähköistäminen. Nyt jokainen työntekijä voi infotauluilta nähdä tuotannonohjausjärjestelmän lisäksi ajankohtaiset tiedotusasiat. Viitala kertoo, että yrityksen kehittäminen loi kovan buustin, jota yrityksessä on nyt pyritty ylläpitämään.
-Jokainen kaveri on sanonut, että eivät haluaisi palata takaisin entiseen. Hommat toimivat nyt niin paljon jouhevammin, kun jokainen tietää mitä heidän kuuluu tehdä. Tärkeän kehitysaskeleen otimme myös siinä, että laitoimme hallin kuntoon maalaamalla hallin lattiaan viivoja, joiden mukaan tavarat lajitellaan. Nyt ei tavaraa loju nurkissa, vaan jokainen tietää mihin mikäkin kuuluu.
LATTIAAN MAALATUT RAJA-ALUEET AUTTAVAT PITÄMÄÄN SEKÄ TUOTANTO- ETTÄ VARASTOTILAT SIISTEINÄ.
EVE-hankkeen projektipäällikkö Iiris Niemonen muistelee, että jo ensimmäisen tapaamisen aikana tuli selkeästi esille, että yrittäjä haluaa osallistaa ja jakaa vastuuta työntekijöilleen. Tämä heijastui niin työnkuvien ja prosessien kehittämisessä, mutta myös arjen pienissä suurissa asioissa: rakennettiin toimistotyötilat, tehtiin opasteita ja esittelypiste sisääntuloaulaan - yhdessä.
-Muistan miten vastuuttaminen innosti, sytytti ja motivoi työntekijöitä. Jokaisessa tapaamisessa heillä oli jotain uutta näytettävää ja kerrottavaa. Muoviitalan työyhteisö on innovoiva ja kehittymishaluinen, ja tämä yhteistyö jäi minullekin arvokkaaksi ja merkitykselliseksi kokemukseksi muistettavaksi, Niemonen toteaa.
Yhtenä osana yrityksen kehittämistä oli myös henkilöstön osaamisen täydentäminen ja uuden osaamisen hankkiminen. Suunnittelijalle kaivattiin lisäosaamista suunnitteluohjelman tehokkaaseen käyttämiseen ja muovikoneiden käyttäjälle peruskoulutusta muovikoneiden ohjelmointiin.
-Nämä koulutusasiatkin toimivat hyvin, kun koulutukset järjestettiin Kpedun toimesta meidän tiloissamme. Opettaja ja oppilas olivat kumpikin täällä paikan päällä, eikä kenenkään tarvinnut lähteä mihinkään kauas opiskelemaan.
Nyt prosessin läpikäytyään toteaa Viitala olevansa tyytyväinen siihen, että lähti mukaan EVE-hankkeen tarjoamaan kehittämisprosessiin, ja suosittelee vastaavaa muillekin yrittäjille.
-Kannustan jokaista yritystä ja yrittäjää miettimään oman yrityksen hyvinvointia. Hukka väheni turhan jaarittelun poisjäämisen myötä ja se korvautui tehokkuudella ja koko väen innostuksella. Tulemme edelleen toimeen samalla porukalla, vaikka liikevaihto onkin noussut. Kun saimme Iiriksen ja kumppaneiden avulla suurimmat asiat hoidettua kuntoon, on nyt helpompi omin voimin kehittää pienempiä kokonaisuuksia. Kyllä tästä sellainen kehittämisen nälkä jäi, hän kertoo hymyillen.
KOKOONPANOTILOIHIN TEHTIIN KEHITYSTYÖN AIKANA MUUTOKSIA. -NYT TYÖNTEKIJÄ VOI HELPOSTI SIIRTYÄ PÄIVÄN AIKANA PISTEELTÄ TOISELLE SAADAKSEEN VAIHTELUA TYÖHÖNSÄ, VIITALA KERTOO.
Teksti: Martina Store
Kuvat: Eeva Huotari