Kuvitellaan tilanne, että tulet aamulla töihin tammikuun pakkasilla. Työpaikan piha on auraamatta ja valaisematon parkkipaikka hiekoittamatta peilijäällä. Sisälle päästyäsi huomaat, että eteisessä lojuu roskaa ja lattia lainehtii sulanutta lunta. Työhuoneessasi on ummehtunut haju, koska ilmastointijärjestelmä on edelleen vikatilassa. Päätät laittaa aamukahvit tippumaan, mutta vesi on poikki.
Ei häävi kuvitelma. Tuskin kovinkaan moni meistä viihtyisi työpaikassaan, jos kukaan ei huolehtisi kiinteistön yleisestä kunnosta. Kiinteistöpalveluihin kuuluu teknisten järjestelmien huolto, säätäminen ja mittaus, pienet korjaustyöt, siivous, jätehuolto ja ulkoalueiden hoito. Kiinteistöt teknistyvät yhä enemmän, mikä edellyttää monipuolista osaamista niiden hoitamisessa.
- Kiinteistöpalvelujen perustutkinnossa opetamme alalla tarvittavat perustiedot ja annamme opiskelijalle laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet alan tehtäviin. Meillä voi suuntautua joko kiinteistönhoitajaksi tai toimitilahuoltajaksi, kertovat kouluttajat Pirkko Rahkonen ja Jari Ågren.
Karkeasti jaoteltuna kiinteistönhoitaja tekee yleishoidollisia tehtäviä ulkoalueilla ja sisätiloissa sekä huolehtii teknisten laitteiden ja järjestelmien toimivuudesta. Toimitilahuoltaja taas tekee ylläpito- ja perussiivousta.
- Siivous ja kiinteistönhoito kuuluvat kiinteästi yhteen. Vaatimukset ovat molemmissa pitkälti samat. Työ on asiakaspalvelutyötä, joka vaatii omatoimisuutta ja itsenäistä työotetta. Työssä käytetään erilaisia ammattimaisia koneita, joten se vaatii myös teknistä osaamista ja kiinnostusta, Rahkonen luettelee.
Uudet ryhmät syksyllä
Kpedussa aloittaa syyskuussa uudet kiinteistönhoitaja- ja toimitilahuoltajaryhmät. Näistä toimitilahuoltajaryhmä on tarkoitettu maahanmuuttajille.
- Edellytämme hakijoilta kykyä selvitä arkipäivän tilanteista suomen kielellä. Tämä ihan sen takia, että tulevassa työpaikassakin on pystyttävä tulemaan toimeen suomen kielellä, Rahkonen muistuttaa.
Afganistanista Suomeen kolmisen vuotta sitten muuttanut Azimi suoritti työssäoppimisjakson Kokkolan seurakuntayhtymällä.
- Työharjoittelun jälkeen sain kesätöitä kolmeksi kuukaudeksi. Jo työharjoittelun aikana puhuttiin, että jos kaikki menee hyvin, niin mahdollisuudet pysyvään työpaikkaan on olemassa, Azimi iloitsee.
Azimin työtehtäviin kuuluvat esimerkiksi mittareiden tarkistamiset ja säädöt, kuljetukset ja pienet huoltotyöt sisällä ja ulkona.
- Eniten tykkään käyttää erilaisia koneita. Meillä on mukava seitsemän henkilön työporukka, joka auttaa minua tarvittaessa. Vaikeinta on suomen kieli. Ymmärrän kieltä hyvin, mutta puhumista pitää vielä harjoitella, Azimi hymyilee.
Töihin jo opiskeluaikana
Kiinteistöpalvelualalla on tällä hetkellä töitä tarjolla hieman vaihtelevasti.
- Siivouspuolelle työllistytään hyvin. Keväällä valmistuneesta maahanmuuttajaryhmästä suurin osa sai työpaikan jo opintojen aikana. Kiinteistönhoitajien paikkoja ei ole niin paljon tarjolla, mutta toisaalta vapautuviin paikkoihin otetaan nimenomaan hyviä osaajia, jotka ovat kouluttautuneet alalle. Parhaat tyypit saattavat työllistyä jo työssäoppimisjaksojen aikana, Rahkonen ja Ågren toteavat.
Marinela Guzmanovici työskentelee kerroshoitajana hotelli Seurahuoneella. Hän valmistui toimitilahuoltajaksi keväällä 2017, ja aloitti työt jo ennen opintojen päättymistä.
- Huolehdin hotellihuoneiden, vessojen ja käytävien siisteydestä. Tykkään paljon tästä työstä ja työporukasta, nainen kertoo.
Romaniasta yhdeksän vuotta sitten Suomeen muuttanut Guzmanovici kertoo, että halusi kouluttautua, jotta oppii myös suomen kielen.
- Koulutus oli tarkoitettu maahanmuuttajille, mikä helpotti opiskelua. Kun kaikki opiskelijat olivat maahanmuuttajia, niin opiskelutahti oli juuri sopiva. Koulutuksessa opin kaikki sellaiset asiat, joita tarvitsen tässä työssä, Guzmanovici sanoo.
Samaa sanoo Honkaharjun palvelutalossa siivoojan työtä tekevä Malai Moilanen.
- Opiskelu ei tuntunut vaikealta, vaikka suomen kieli onkin aika vaikeaa.
Moilasen työtehtäviin kuuluu potilashuoneiden, vessojen, käytävien, pukuhuoneiden ja ruokailuhuoneen siivoaminen. Haastattelupäivä oli Moilasen ensimmäinen työpäivä Honkaharjussa, mutta työkokemusta oli ennestään muutaman kuukauden verran sairaalalta. Sitä ennen 18 vuotta Suomessa asunut Moilanen oli kotona lasten kanssa.
- Tykkään siisteydestä, ja halusin itselleni työn. Siksi lähdin koulutukseen. Koulutus oli hyvä, ja työ on tuntunut mukavalta, Moilanen sanoo tyytyväisenä.