Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon on kevään yhteishaussa avoinna viitisenkymmentä opiskelupaikkaa. Kokkolan ammattikampuksella sijaitsevassa hallissa riittää tohinaa tälläkin hetkellä, kun opiskelijoilla on työn alla sekä asiakastöitä että harjoitustöitä.
– Asiakastöitä pääsee tekemään heti ensimmäisestä vuodesta lähtien. Niiden myötä opiskelijat saavat haltuunsa usein sellaista ekstraosaamista, mitä opetussuunnitelmaan ei välttämättä ole kirjattu, tutkintovastaava Juho Ojala kertoo.
18-vuotias Niko Olkkola opiskelee alalla kolmatta vuotta. Hän kertoo hakeutuneensa alalle, koska siinä pääsee näkemään omien kättensä jäljen.
– Käytiin ysiluokalta täällä tutustumassa, ja päädyin hakemaan. Mukavaa on ollut, vaikka välillä on haastavaakin, esimerkiksi sorvauslaitteita ohjelmoidessa.
Pian Olkkolalla koittaa valmistuminen, ja sen jälkeen on tulevaisuus avoinna. Tie vie joko armeijaan tai jatko-opintojen pariin.
– Logistiikka-ala kiinnostaisi myös, joten saattaa olla, että hakeudun sinne opiskelemaan. Tai sitten menen inttiin, ja sen jälkeen töihin.
Ja töitähän alalla riittää. Ojala kertoo, että kone- ja tuotantotekniikan alalta voi työllistyä monenlaisiin tuotannollisiin töihin.
– Kirjo on laaja. Työpaikkoja löytyy niin metalli- ja teräsrakentamisen parista kuin koneiden ja laitteiden kunnossapitotehtävistäkin. Myös rannan tehtailla on paljon metallialan osaajia töissä, hän listaa.