– Tällaisissa tiloissa kelpaa olla ja työskennellä, toteaa rakennusliike NyConin toimitusjohtaja Håkan Nyman astellessaan sisään Kpedun rakennusalojen uusiin opiskelutiloihin Kokkolan Talonpojankadulla.
Oppimisympäristön suunnittelussa työelämän edustajana mukana ollut Nyman kehuu, että tilat vastaavat tämän päivän rakennusalan tarpeisiin ja edesauttavat osaavan työvoiman valmistumista. Hän tietää, että mitä aikaisemmin opiskelijat pääsevät työskentelemään oikeanlaisilla koneilla ja laitteilla, sitä vähemmän he kaipaavat ohjeistusta työpaikalla valmistumisensa jälkeen.
– Ennen ajateltiin, että ihan sama mitä koulussa oppii, loppujen lopuksi työt opettavat. Tänä päivänä sellainen ajattelutapa ei kanna kovinkaan pitkälle, Nyman toteaa.
Työelämälähtöistä opiskelua
Pitkän kokemuksen rakennusalalla kartuttanut Nyman osaa arvostaa myös siistejä työskentelytiloja ja työympäristöstään hyvää huolta pitäviä työntekijöitä. Hän tietää myös, että tulevia sellaisia astelee sankoin joukoin ammattiopiston käytävillä.
– Meillä on ollut paljon hyviä työssäoppijoita tästä talosta, ja tälläkin hetkellä meillä on kaksi ahkeraa ja oma-aloitteista poikaa meidän remmissämme. Sellaiset henkilöt erottuvat joukosta, jotka pystyvät siivoamaan omat jälkensä ja pitämään työkalut ja tarvikkeet järjestyksessä.
Rakennusalojen toimialapäällikkö Tom Bjon kertoo, että teknisen osaamisen lisäksi juurikin siisteys ja työturvallisuus ovat asioita, joihin opetuksessa panostetaan. Kun oppimisympäristöt ovat kunnossa, pysyy myös opiskelijoiden mielenkiinto ja mielekkyys opiskeluita kohtaan. Tehokkaita toimintatapoja haetaan Lean-menetelmiä hyödyntäen.
– Käymme työskentelytilat läpi opiskelijoiden kanssa päivittäin. Jos niistä löytyy huomautettava, merkataan ne ylös taululle, ja sieltä niitä lähdetään kiireellisyysjärjestyksessä purkamaan. Tällainen toimintatapa edesauttaa tehokkaan työskentelyn toteutumista jatkossakin. Opiskelijatkin ovat kommentoineet, että on mukava aloittaa aamulla työt, kun akkuporakone on oikeassa paikassa ja vielä valmiiksi ladattunakin, Bjon kertoo hymyillen.
– Tärkeintä on, että sekä työn lomassa että päivän päätteeksi siivotaan omat jätteet pois. Tämä on tarpeellista sekä viihtyvyyden että ensisijaisesti työturvallisuuden vuoksi, hän jatkaa.
Nyman kuuntelee ja nyökyttelee hyväksyvästi – hän tietää, että osaavat opiskelijat tuovat tulevaisuudessa uusia ideoita ja toimintatapoja hänenkin yritykseensä.
– Tuntuu hienolta ajatella, että täältä valmistuvat tuovat tullessaan uudenlaisia näkökulmia ja tapoja tehdä töitä. Meidän muiden on sitten vain pysyttävä perässä, hän toteaa nauraen.
Osaavalle työvoimalle tarvetta jatkossakin
Nyman kertoo, että rakennusalalla on tällä hetkellä vakaa tilanne Keski-Pohjanmaan alueella. Uusia tekijöitä kaivataan jatkossakin, ja varsinkin lähivuosien eläköitymiset aiheuttavat piikin työvoiman tarpeeseen. Tällä hetkellä NyConin palveluksessa on 50 työntekijää.
– Haluamme jatkossa syventää yhteistyötä ammattiopiston kanssa entisestään, ja tavoitteena on jatkossa löytää työssäoppijoiden lisäksi enenevissä määrin myös työntekijöitä meidän palvelukseen. Bjon osaa kertoa, että myös tulevaisuudessa on osaavaa työvoimaa tarjolla, sillä tälläkin hetkellä Kpedun rakennusalojen koulutuksissa opiskelee toista sataa nuorta ja aikuista joko pintakäsittelyalan, rakennusalan, sähkö- ja automaatioalan tai talotekniikan ammattilaisiksi. Koulutuspaletti on vastikään saanut täydennystä, sillä pientalorakentamisen työvoimapoliittinen koulutus on polkaistu käyntiin Pietarsaaressa.
– Meillä on niin nuoria kuin aikuisiakin opiskelijoita, ja kaikille aloille on ollut hyvin hakijoita. Olemme panostaneet opetuksen laatuun ja pyrkineet myös luomaan opiskelijoille mukavat oppimisympäristöt esimerkiksi pyytämällä heiltä ideoita taukotilojen viihtyvyyden parantamiseksi, Bjon kertoo.
Teksti: MARTINA STORE Kuvat: MALENA HAGLUND
Teksti on julkaistu Kpedu News-lehdessä 2019.