Opiskelijatarinat

  1. Etusivu
  2. Opiskelijatarinat

 

 

"- Tämä työ vaatii tietynlaista sopeutumiskykyä ja ongelmanratkaisukykyä."

Prosessinhoitajalla on homma hanskassa

Marko Ketolaista on haastateltu Kpedun lehteen kerran aiemminkin. Tuolloin Ketolainen oli hiljattain aloittanut prosessiteollisuuden perustutkinnon suorittamisen ja odotti innolla tulevia työssäoppimisjaksoja rannan tehtailla. Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, tapaan Ketolaisen Boliden Kokkolan elektrolyysiosastolla, jossa hän työskentelee prosessinhoitajana.

- Perustutkinto-opintojen loppuvaiheessa olin kolme kuukautta työssäoppimassa tällä samaisella sinkkitehtaan elektrolyysiosastolla. Valmistuin keväällä 2016 ja työllistyin tänne saman tien, Ketolainen kertoo. 

Prosessinhoitajana Ketolainen huolehtii, että sinkintuotantoprosessi sujuu häiriöttä. Iso osa työskentelystä tapahtuu valvomossa, jossa tarkkaillaan sähkövirtaa ja liuoskiertoa sekä lasketaan sopiva annos kemikaalia sinkkiliuokseen. Toinen iso osa työtä on riviparien irrotus ja erotus. Välillä jalkaudutaan halliin tai jäähdytystorneille tarkistus- ja huoltokäynneille.

- Työpäivät ovat vaihtelevia, mutta prosessin kannalta parhaita päiviä ovat ne meille tylsimmät päivät. Silloin tehdas toimii hyvin, kun meillä on rauhallista, Ketolainen hymyilee.

Hyvässä ryhmässä on hyvä opiskella

Perustutkintoa suorittaessaan Ketolainen iloitsi opiskelijaryhmän hyvästä yhteishengestä.

- Se sama mahtava luokkahenki säilyi loppuun asti! Osa siitä porukasta on nyt kanssani samassa työpaikassa erityyppisissä tehtävissä.

Ketolainen toteaa, että perustutkinto-opinnoista sai hyvän pohjan työelämään. Laitteet tulivat tutuiksi ja opintojen sisältö oli juuri sitä, mitä hän oli odottanutkin. Perustutkinnon Ketolainen suoritti päiväkoulutuksena.

- Nyt suoritan kemianteollisuuden ammattitutkintoa työn ohessa. Koulutusryhmässä on täältä tehtaalta toistakymmentä ihmistä. Osa on tästä samalta osastoltakin, joten välillä tulee työparinkin kanssa puhetta koulutehtävistä. 

Sinkkitehtaalla kouluttaudutaan innokkaasti

Ammattitutkinto suoritetaan monimuoto-opiskeluna työn ohessa, mutta silloin tällöin on lähipäiviäkin. 

- Työnantajani suhtautui tosi myönteisesti opintojen aloittamiseen. Minusta tuntui, ettei asiasta oikeastaan edes tarvinnut käydä mitään keskustelua, Ketolainen kiittelee.

Boliden Kokkolan henkilöstöpäällikkö Matti Muuraiskangas kertoo, että tehtaalla koulutetaan henkilöstöä sekä tuetaan myös omaehtoista kouluttautumista. 

- Suhtaudumme henkilöstön kouluttautumiseen positiivisesti. Kannustimme osallistumaan esimerkiksi tähän kemianteollisuuden ammattitutkintoon. Koulutusta suunniteltiin suurteollisuusalueelle Kpedu Aikuiskoulutuksen ja alueen muiden yritysten kanssa yhdessä. Kerroin suunnitteluvaiheessa, että Bolideniltä tullee muutama osallistuja mukaan, että saadaan ryhmä kasaan. Nyt onkin niin, että pääosa tuosta ryhmästä on Bolideniltä eli halukkaiden määrä yllätti meidät positiivisesti, Muuraiskangas iloitsee.  

Marko Ketolainen vaihtoi aikanaan alalle myyntityöstä. Prosessinhoitajan työ on vuorotyötä, osittain vaativissakin olosuhteissa.

- Tämä työ vaatii tietynlaista sopeutumiskykyä ja ongelmanratkaisukykyä. On myös oltava valmis oppimaan uutta. Yhtään ei ole kaduttanut, että lähdin tälle alalle! Ainoa asia mikä harmittaa on se, etten lähtenyt jo aiemmin, Ketolainen nauraa.

 
Kirjoitus on julkaistu Kpedun Aikuiskoulutus 2017 -lehdessä.