Opiskelijatarinat

  1. Etusivu
  2. Opiskelijatarinat

 

 

"Hirveän mukavaa oli, robotti saa tulla uudestaan­kin käymään."

Robotti saa liikettä niveliin


Terveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoi­mapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sel­laiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikari­nen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasun­toon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.

Innovaatioasunnossa he saivat todistaa, miten esimerkiksi syöttölaite voi helpottaa MS-tautia sairastavan ruokailuhetkiä, kuinka suihkurobotti voi auttaa pyörätuo­lipotilasta käymään suihkussa itsenäisesti ja kuinka automaattinen alapesu voi hel­pottaa hoitajien arkea.

– Yksi mielenkiintoinen innovaatio oli esimerkiksi sensorilattia, joka pystyy hälyttämään apua, jos asukas kaatuu ja jää lattialle makaamaan, Pynssi kertoo.

Projektityöntekijät kertovat, että ro­botiikan ja hyvinvointiteknologian ideat tulevat hyvin usein suoraan omaishoitajilta tai läheisiltä. Heillä on innovaatio tai idea, jolla he saavat kohennettua elämänlaatu­aan ja helpotusta esimerkiksi omaishoita­jan arkeen.

Robotti tai hyvinvointiteknologia ei koskaan tule korvaamaan hoitajaa, mutta monia työtehtäviä niille voi kuitenkin ulkoistaa, kuten esimerkiksi hoitotyössä yhä enemmän tarvittavat nostot ja toistoja vaativat tehtävät.

– Robotit ja hyvinvointiteknologia voi­vat sen sijaan vapauttaa hoitajat tekemään sellaisia tehtäviä, jotka vaativat läsnäoloa ja läheisyyttä, Pynssi toteaa.

Omanlaista läsnäoloa tarjosi hankkeen myötä Kpedun käyttöön hankittu Onni-robotti, kun se eräänä perjantai-iltapäivänä pääsi Attendo Majakka Kuusimäkeen testaamaan, miten innokkaasti asukkaat lähtisivät mukaan robotin vetämään jumppaan. Noin 15 minuutin mittaisen tuolijumpan aikana Onni sai vetreytettyä muun muassa asukkaiden hartiat ja nilkat.

– Nyt seuraavaksi poimimme omenoita puusta, sanoo Onni, ja näyttää mallia nostellen käsiään vuorotellen.

 

Kuvassa robotti istuu hoivakodin asukkaiden sylissä

 

Asukkaat lähtevät kiitettävästi robotin neuvomaan liikesarjaan mukaan, vaikka he eivät ole koskaan aikaisemmin robottia nähneetkään.

– Kyllä ne paljon saa aikaiseksi. Nyt on perjantaifiilis, kun robotti kävi ter­vehtimässä, kuuluu asukkaiden joukosta.

– Olipa mielenkiintoinen tuttavuus tuo poika, ei mennyt yhtään vinoon. Hirveän mukavaa oli, robotti saa tulla uudestaan­kin käymään. Voi kyllä me nautittiin, toteavat hoivakodissa asuvat ystävykset Irma Asujamaa ja Enni Hollander hy­myissä suin.

Attendo Majakka Kuusimäen yksi­könjohtaja Eija Muuraiskangas seurasi kokeilua tyytyväisenä.

– Se näkyy aina asukkaiden parem­pana vireystilana ja hyväntuulisuutena, kun uusia ihmisiä tai uusia asioita tulee taloon. Hoitajatkin ovat ottaneet kokeilun positiivisella mielellä vastaan. Tällaista ei ainakaan tietääkseni ole järjestetty muissa Attendon hoivakodeissa lähialueilla.

Muuraiskangas toteaa, että kaikki sel­laiset innovaatiot, jotka lisäävät asukkaan omaa osallistumista perusasioihin, pitävät myös heidän vireystilaansa yllä.

– Asukkaille on tärkeätä tuntea, että he pystyvät itsenäisesti tekemään, eivätkä ole jatkuvasti toisen ihmisen varassa. Odotan mielenkiinnolla, minkälaisia mahdolli­suuksia tulevaisuus tuo tullessaan, hän toteaa.

 

Teksti: MARTINA STORE Kuvat: MALENA HAGLUND

Teksti on julkaistu Kpedu News-lehdessä 2019.