Opiskelijatarinat

  1. Etusivu
  2. Opiskelijatarinat

 

 

"Teknisen suunnittelun työssäoppimista Merius Oy:ssä"

Tekninen suunnittelija näkee asiat pidemmälle

Janette Pyörre aloitti teknisen suunnittelun perustutkinto-opinnot tammikuussa 2016. Koulutuksessa opetellaan suunnitelmapiirustusten tuottamista ja ylläpitämistä, erilaisten suunnitteluun liittyvien julkaisujen tekemistä, 3D-mallintamista ja visualisointia. Opintojen alkuvaiheessa ryhmä kävi tutustumassa suunnittelutoimisto Merius Oy:n toimintaan. 

- Tuon vierailun aikana sain yrityksestä todella hyvän vaikutelman. Tykkäsin siitä, miten Meriuksessa tehdään töitä ja miten yritystä johdetaan. Siksi olinkin tosi tyytyväinen, kun sain viime syksynä Meriukselta työssäoppimispaikan, Pyörre kertoo.

Työssäoppimisjakson aikana Pyörre pääsi harjoittelemaan kappaleiden piirtämistä ja mallintamista. Yksi hänen harjoitteluaikana piirtämänsä säiliö päätyi peräti tuotantoon asti. Merius Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Hannu Sarja vaikuttui harjoittelijan kyvyistä.

- Huomasin, että Janettella on erittäin hyvä visuaalinen hahmotuskyky ja looginen päättelykyky. Jo harjoitteluaikana hänellä oli poikkeuksellinen taito nähdä asiat pidemmälle. Harvoin vasta-alkaja osaa ennakoida suunnitteluprosessia niin pitkälle mitä Janette osasi, Sarja muistelee.

Ei siis ihme, että Sarja tarjosi Pyörteelle avustavan suunnittelijan työtä. Kun työt alkoivat tammikuussa 2017, muutettiin koulutusmuodoksi oppisopimuskoulutus. Näillä näkymin Pyörre saa tutkinnon valmiiksi ensi talvena.

- Koulussa on opeteltu käyttämään erilaisia suunnitteluohjelmistoja ja töissä olen päässyt tekemään ohjelmistoilla varsinaista suunnittelutyötä. Ehkä koulutuksessakin voisi olla enemmän suunnittelutyötä, mutta toisaalta kaikki koulutuksen opit ovat kyllä tulleet ihan suoraan käyttöön, Pyörre sanoo.

TAVOITTEET KORKEALLA

Merius Oy on kokkolalainen suunnittelu-, konsultointi ja projektinhallintapalveluita tarjoava asiantuntijaorganisaatio. Liikeideana on auttaa teollisuuden investoivaa asiakasta suunnittelemaan ja suorittamaan investointinsa entistä paremmin.

Merius on tunnettu innovatiivisuudesta ja tinkimättömästä asiantuntijuudesta, mistä kertoo sekin, että yritys voitti valtakunnallisen yritysten sparrausohjelma Kasvu Openin Pohjanmaan semifinaalin. Semifinaalin voitto oikeuttaa paikkaan lokakuussa 2017 järjestettävään Kasvu Open -finaaliin.

- Kasvu Open -menestys toi vielä lisää nälkää tehdä työtä. Meillä on hyvin selkeä tavoite, mutta Kasvu Open kirkasti sitä vielä lisää. Meillä on hyviä tekijöitä ja suhtaudumme työhömme intohimoisesti. Uskon, että tulemme muuttamaan koko toimialan tekemistä Suomessa, Sarja toteaa.

Sarja on asettanut yrityksen vision ja tavoitteet korkealle, mikä asettaa vaatimuksia myös työntekijöille.

- Ajattelen niin, että kaikki lähtee huolellisesta rekrytoinnista. En koskaan palkkaa ihmistä mihinkään tiettyyn projektiin, vaan pitkälle yhteiselle matkalle. Etsin sellaisia tekijöitä, joiden persoona ja arvot ovat sopusoinnussa yrityskulttuurimme kanssa. Kiinnitän huomiota siihen, että työntekijä kokee saavansa oikeanlaisia haasteita ja työmäärä on sopiva. Kun henkilöstö kokee, että heitä kannustetaan, he pystyvät antamaan parhaan potentiaalinsa yrityksen käyttöön, Sarja selittää.
Janette Pyörre allekirjoittaa kannustavan työilmapiirin.

- Monesti sitä ehkä vähättelee taitojaan, mutta kun työhön kannustetaan ja asioista keskustellaan, oma itseluottamus kasvaa. 

TULEVAISUUDEN ALA

Teollisuuden investointien suunnitteluun keskittyvät yritykset kilpailevat osaajista tuotesuunnitteluun paneutuvien suunnittelutoimistojen kanssa. Myös kaupunkirakentamiseen tarvittava suunnittelu tarvitsee omat tulevaisuuden asiantuntijansa.

- Näppituntumalta sanoisin, että tällä hetkellä kysyntää teknisen suunnittelun osaajille on enemmän kuin mitä osaajia on tarjolla, Sarja sanoo.

Tällä hetkellä Merius työllistää noin parikymmentä ihmistä. Toimintakenttä on haastava, ja työ muuttuu ja kehittyy. 

- Tutkimme koko ajan menetelmiä, etsimme teknologiaa ja mietimme, miten sitä voi käyttää viisaasti. Meillä on paljon sisäistä koulutusta ja mentorointia. Lisäksi henkilöstö on suorittanut esimerkiksi johtamis- ja esimieskoulutuksia ja yrityksellemme räätälöityjä CAD/CAM-koulutuksia. Lähtökohtaisesti on oltava kehitysmyönteinen, jotta pärjää meillä ja tällä alalla, Sarja toteaa.

Pyörre on aiemmin käynyt koulua matikkaluokalla ja kirjoittanut pitkän matematiikan sekä opiskellut valokuvausta. 

- Noista taustoista johtuen koen, että vahvuuksiani ovat matemaattinen päättelykyky ja toisaalta visuaalinen hahmottamiskyky. Molempia ominaisuuksia tarvitaan teknisen suunnittelun työssä, Pyörre analysoi.

Avustavana suunnittelijana Pyörre tekee toimistotöitä, avustaa suunnittelijoita kappaleiden piirtämisessä ja mallintamisessa ja enenevässä määrin tekee myös yrityksen viestintää ja markkinointia.

- Olen tehnyt Meriukselle mainoksia ja rollupeja, päivittänyt somea ja valokuvannut. Viestintäkin kiinnostaa paljon ja tällä hetkellä mietimme painottuisivatko työtehtäväni tulevaisuudessa enemmän viestintään vai suunnitteluun. Olen tosi kiitollinen Hannulle siitä, että hän antaa minulle valinnanvapautta työtehtävien suhteen. Koen, että saan käyttää kykyjäni hyödyksi, Pyörre kiittelee.

- Minun silmissäni Janette on erittäin lahjakas, ja toivon, että voin avata Janettelle hyvän urapolun, jatkaa Sarja.