"BingLing aloitti työt kehitysvammaisten ohjaajana"

Tärkeintä on perhe

Kiinalainen BingLing Jiang tuli Suomeen poikaystävänsä perässä 10 vuotta sitten. Poikaystävä taas oli tullut ensin opiskelemaan Centria-ammattikorkeakouluun ja sittemmin töihin maatilalle Himangalle. Pariskunta asettui Kokkolaan ja heillä on nyt kolmevuotias tytär. BingLing osallistui Keski-Pohjanmaan kansanopistolla Kälviällä vuoden kestäneeseen aikuisten maahanmuuttajien valmentavaan koulutukseen ja aloitti sen kanssa samaan aikaan lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinnon opiskelun. 
– Minulle suositeltiin alaa, siellä tarvitaan maahanmuuttajia, BingLing kertoo. 
BingLing opiskeli Kiinassa yliopistossa, mutta maahanmuuttajien valmentavassa ryhmässä opiskelijoiden tasot ovat hyvin vaihtelevia. Osa ei ole koskaan ollut koulussa, mutta BingLingin tavoin osalla on takanaan yliopisto-opintoja lähtömaassa.  
– Tavoitteena on, että maahanmuuttajat hakeutuvat ammatillisiin koulutuksiin. Valmentavassa koulutuksessa opiskellaan Suomen kieltä, yhteiskunnan rakennetta, matematiikkaa ja muita Suomessa tarvittavia taitoja, kertoo kouluttaja Elisa Märsylä. 
– Pyrkimyksemme on ohjata opiskelijat jatkamaan heille sopiviin koulutuksiin tai suoraan työelämään, sanoo aikuiskoulutuspäällikkö Salla Lillhonga.  
– Viime vuosina noin 90 prosenttia opiskelijoistamme on saanut jatko-opiskelupaikan tai työpaikan.  

Samat haaveet 

BingLingille Suomi on enemmän koti kuin Kiina, mutta perhettä Kiinassa on välillä ikävä. Sukua on vieraillut Suomessa ja perhe on käynyt vuoden-puolentoista välein Kiinassa. Binglingin, hänen miehensä ja tyttärensä tulevaisuus on kuitenkin Suomessa ja BingLingin haaveet eivät poikkea kantasuomalaisten unelmista: 
– Toinen lapsi, työpaikka ja suurempi asunto, hän luettelee. Ainakin yksi toiveista on jo toteutunut, sillä BingLing aloitti työt kehitysvammaisten ohjaajana elokuussa.