Auli Mikkola innostui nelisen vuotta sitten opiskelemaan lyhyen ”Asiakaspalvelu tutuksi”-koulutuksen kautta. Kynnys opintojen aloitukseen oli korkealla, sillä koulut jäivät Mikkolalla aikoinaan pakollisiin. Työelämä vei mennessään ja työtä riitti ilman koulutustakin. Ennen opiskeluja Mikkola oli työttömänä tai sairauslomalla. Kroppa ei kestänyt enää aikaisempia puhdistuspalvelualan töitä.
– Ilolla olisin töihin lähtenyt, mutta töitä ei tarjottu.
Uuteen oppiin
– Asiakaspalvelukoulutuksen jälkeen kävin sosiaali- ja terveysalaan valmentavan koulutuksen. Lähihoitajan opintojen laajuus ei kuitenkaan houkutellut, sillä olisin niiden opintojen aikana ehtinyt jo eläkeikään, Mikkola kertoo. Koulunkäynnin ohjaajan koulutus sopi Mikkolan aikatauluihin kuitenkin huomattavasti paremmin. Koulutus kesti vain reilun vuoden.
– Lukeminen oli vaikeaa, mutta tsemppasin itseäni kovasti.
Mikkola piti säännöllisesti yhteyttä aikuiskoulutuksen ohjaajiin, joilta sai vinkkejä opiskeluun. Mikkola valmistui lokakuussa 2015 ja sai heti vastavalmistuneelle Isokylän koululle sijaisuuksia. – Olen erityislasten luokassa avustajana ja työ on antoisaa, Mikkola kertoo.
Lyhytkoulutuksilla alkuun
Kpedun lyhytkoulutuksia järjestää muun muassa parhaillaan käynnissä oleva Ohjuri-hanke. Muutaman kuukauden mittaisista koulutuksista työnhakijat saavat oppia, kertausta ja sparrausta uusiin töihin. Keväällä toteutuneen toimistotyön koulutuksen tuloksiin kouluttaja Tuula Paavola-Ylitalo on erityisen tyytyväinen.
– Koulutuksessa kerrattiin toimisto-ohjelmia ja opiskelijat tekivät yrityskäyntejä. Lähes kaikki 15 opiskelijaa työllistyivät työharjoittelun päätteeksi, Paavola-Ylitalo kertoo.
Lyhyiden täsmäkoulutusten lisäksi Ohjuri-hanke tarjoaa ohjausta aikuisille, jotka ovat työuransa taitekohdassa. Ohjausajan saa täyttämällä Kpedun sivuilta löytyvän esitietolomakkeen.
– Henkilökohtaisessa ohjauksessa etsimme ja mietimme yhdessä sopivia koulutuksia tai muita uravaihtoehtoja, kertoo Ohjurin projektipäällikkö Merja Forslund