Jalkojenhoitoalan yrittäjä Marjo Lampela lähti opiskelemaan yrityksen kehittämiseen suunnattua yrittäjyyden ammattitutkintoa, koska kaipasi vaihtelua työn lomaan. Tavoitteena oli myös saada työ ja vapaa-aika paremmin tasapainoon.
- Vaikka koulua oli vain kerran kuukaudessa, oli se kumminkin yksi kokonainen päivä aikaa keskittyä itseensä ja omaan yritykseen. Koulussa sai myös lounastunnilla syödä ihan rauhassa kiireettä, kertoo Marjo.
Yrittäjyyden ammattitutkinto antaa varmuutta yrittämiseen ja työkaluja yrityksen kehittämiseen. Koulutuksessa verkostoituu muiden alueen yrittäjien kanssa.
- Parasta koulutuksessa oli muiden opiskelijoiden kanssa käydyt keskustelut ja heiltä saadut vinkit, toteaa Marjo.
Marjo perusti Jalkahoiva yrityksen vuonna 2018 opiskeltuaan jalkojenhoitajan ammattitutkinnon. Sitä ennen hän oli työskennellyt lähihoitajana vanhusten hoidossa. Kotikäyntejä Marjo oli siten tehnyt jo aiemassa työssään. Marjon aviopuolison koneurakointifirman kautta yrittäjyys, alvit ja paperityöt olivat myös tuttuja.
Koulutus sopii parhaiten muutaman vuoden omaa yritystä pyörittäneille.
– Tästä saa enemmän irti, kun on jo ollut yrittäjänä jonkin aikaa ja pystyy peilaamaan omia työtapoja, Marjo suosittelee.
- Kouluttajia oli useita ja päivissä oli aina eri teemat. Opiskelimme esimerkiksi ekologisuutta ja kierrätystä. Koulutuksen jälkeen olen kiinnittänyt huomiota materiaalivalintoihin. Siirryin käyttämään paperisia lattiasuojia, kun ne aiemmin olivat muovisia. Myös jalkakylvyssä käyttämäni suojapussit kierrätän käytön jälkeen roskapusseina, kertoo Marjo tyytyväisenä
- Ennen koulutusta olin miettinyt esimerkiksi voinko nostaa hintoja. Koulutuksesta sain osaamista ja varmuutta hinnoitteluun. Kesäkuussa minusta tuli myös mummo. Haluan auttaa lapsen hoidossa ja olen järjestänyt yhden päivän viikosta vapaaksi sitä varten, kertoo Marjo hymyillen.
Teksti ja kuvat: Eeva Huotari