Esittely ja hakeminen

KÄLVIÄ ARTS -TAIDELINJA 2025-2026

Ajankohta: 11.8.2025-29.5.2026

Kälviä Arts on monitaiteinen, kokopäiväopintoja tarjoava opintokokonaisuus Keski-Pohjanmaan kansanopistossa. Opiskelu rakentuu käytännönläheisesti oman suuntautumisopintojen  opiskelusta sekä kaikille opiskelijoille yhteisistä kokonaisuuksista. Kälviä Artsin opinnoissa voi tutkia ja syventää omaa taiteen tekemistä, prepata taiteen jatkokoulutukseen tai vain kokeilla omia siipiään taiteen parissa harrastusmielessä.

Päiväopinnot ovat kestoltaan lukuvuoden mittaisia (43 opintoviikkoa, joista 5 itsenäistä opiskelua), kuvataiteita sekä esittävän taiteen eri osa-alueita on mahdollisuus opiskella arkipäivisin, 25 tuntia viikossa. Opinnot tarjoavat monipuolista tekniikkaharjoittelua ja omaa ilmaisua vahvistavia sisältöjä ja yhteisissä opinnoissa tutustutaan produktiolähtöisesti monitaiteiseen työskentelyyn ja esim. varjoteatteriin sekä omien näyttelyiden ja näytösten luomisen mahdollisuuksiin. Opiskelijat voivat opinnoissa suorittaa samalla kasvatus ja ohjausalan perustutkinnon Ilmaisun ohjaaminen tutkinnon osan (20 osp). Opetuskielenä on Suomenkieli.

Opinnot antavat hyvän pohjan oman ilmaisun tutkimiselle ja opintojen jälkeen voi hakea oman kiinnostuksen mukaan eri taiteen alojen jatkokoulutukseen. Opinnoista ei saa ammatillista pätevyyttä. Opinnot antavat hyvän pohjan myös taiteen soveltamiseen esimerkiksi kasvatus- tai hoitoalan työssä. Opiskelu kansanopistossa on maksullista ja halutessaan opistolla voi myös asua ja ruokailla. Opintoihin voivat hakea eri-ikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat ihmiset. Opiskelijat valitaan haastattelujen pohjalta. Opinnot eivät välttämättä vaadi aiempaa osaamista, vaan kiinnostus alaan riittää. Opiskelijalta vaaditaan koulukuntoisuutta sekä itseohjautuvuutta.

Taiteen opiskelu antaa koko loppuelämälle uudenlaisen tavan katsoa ja kokea maailmaa. Monitaiteinen työskentely ja Kälviällä vallitseva tasa-arvoinen ilmapiiri antavat kokemuksen, jossa on hyvin tilaa kasvaa omaksi itsekseen ja tutkia ympäröivää maailmaa rauhallisessa luonnonläheisessä ympäristössä. Opettajat ovat oman taiteen alansa osaavia tekijöitä ja tuovat opiskeluympäristöön yhteistyöprojekteja ja linkkejä taidemaailmaan. Kansanopistovuosi on yleensä ihmisille merkittävä vaihe, jossa saa rauhassa, ilman suorituspaineita tutkia omaa osaamistaan.

 

Koko linjan yhteiset opinnot

Opo, 3 opintoviikkoa
Opintojen ohjaus, ryhmäytymiset, ryhmätyöskentely, kirjoittaminen, CV ja jatkokoulutus, opintomatkat, joulu- ja kevätjuhlat.

Yhteiset opinnot, 15 opintoviikkoa
Työryhmätyöskentely ja produktiot (5ov), itsenäinen työskentely (5ov), näyttely, esitys ja esiintymistaidot (5ov).            

Valinnaiset, 5 opintoviikkoa
Kehollinen työskentely tai yhteisötaide/osallistava taide                                                                                                                     

Yhteensä 23 opintoviikkoa

 

Tarkemman opintojen sisällön löydät opetussuunnitelmasta e-perusteista.

 

Kuvataideopiskelija maalaa värikästä taulua opetustiloissa.

Kuvataide 2025–2026                  

Kuvataiteeseen erikoistuvissa opinnoissa tutkitaan oman kokemuksen ja erilaisten materiaalien ja tekniikoiden kautta omaa kuvallista ilmaisua (mm. piirrustus, maalaus, muotoilu, kuvanveisto, valokuvaus, lavastus, varjoteatteri sekä esilläoloa sirkuksen eri metodein). Käytännönläheisissä opinnoissa opetellaan yhdessä käymään dialogia taiteen kanssa ilman suorituspaineita, eikä aiempaa osaamista välttämättä tarvita. Opinnot sisältävät lisäksi kokonaisvaltaista kasvua tukevia monitaiteisia menetelmiä sekä omaa ateljeetyöskentelyä. Voit valita kokopäiväopintojen lisäksi myös pienempiä kokonaisuuksia, kuten kuvataiteen perusteet, yhteisötaide tai taidehistoria. Opinnoissa on mahdollisuus suorittaa samalla media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon valinnaisia osia, yht. 45 osp.                                                        

Kuvataiteen perusteet, 15 opintoviikkoa

Portfolio, luonnoskirja, ateljeetyöskentely ohjeistus, piirustus ja digitaalisuus taiteessa, maalauksen perusteet ja eri tekniikat kuten akvarelli, akryyli ja öljymaalaus. Grafiikan helpot tekniikat ja taidehistoria ja eri tyylisuunnat. Kuvallinen ilmaisu ja havainnointi, sommittelu, perspektiivi ja värioppi. Teos ja tuotekokonaisuuden esille asettaminen ja sen kuvaaminen. Kuvanveisto, muotoilu, kipsivalu ja kolmiulotteisuus sekä kulttuurin tuntemus sekä keskustelua taiteesta yhteiskunnassa. Käsittelemme myös varjoteatteria kuvataiteen keinoin sekä esilläoloa sirkuksen eri metodeja hyödyntäen.

Joista taidehistorian ja teorian osuus  5 opintoviikkoa

Yhteensä 20 opintoviikkoa.