Vuorimännyn neulasia

KANADANTUIJA

Thuja occidentalis

Koko: 6-18 m

Levinneisyys: Pohjois-Amerikan koillisosat ja Appalakkien vuoristo

Kuvaus: Ainavihanta havupuu, jonka suomumaiset versot asetttuvat viuhkamaisesti. Rungon punaruskea uurteinen kaarna kuoriutuu pitkittäisinä suikaleina.

Kasvupaikka: Aurinko–varjo, keski–runsasravinteinen, tuore–hapan.

Menestyminen:  Vyöhykkeet I–IV (V)

Kanadantuija kasvaa Pohjois-Amerikan koillisosissa ja Appalakkien vuoristossa. Se on kalkinsuosija, joka kasvaa luontaisella levinneisyysalueellaan runsasravinteisissa korvissa ja rannoilla.

Kanadantuija on pienikokoinen havupuu tai pensas, joka kasvaa Suomessa alle 12 metrin pituiseksi. Kasvutapa on leveän pyramidimainen. Runko on punaruskea ja ohut kuori on pituussuunnassa hilseilevä. Neulaset ovat suomumaiset, vastakkaiset ja peittävät koko kasvaimen. Neulaset ovat päältä himmeitä, hierottaessa pahanhajuisia, myrkyllisiä ja niissä on näkyvissä pihkarakkuloita. Hedekukat sijaitsevat versojen tyvessä, emikukat latvassa. Kävyt ovat hyvin pieniä (10–12 mm) ja niissä on vain 8–12 käpysuomua.

Kanadantuija menestyy parhaiten ravinteikkaassa, kosteahkossa, savipitoisessa hiekkamaassa. Se sietää runsasta varjoa ja kestää leikkausta. Versoja käytetään sidontaan. Kanadantuija ruskettuu kevättalvella aurinkoisilla paikoilla, mutta vihreä väri palautuu kesällä. Se on kestävä ilmansaasteita vastaan.

Kanadantuijan oksa

Levinneisyys

Kanadantuijan levinneisyysalue
Wikimedia Commons: Halava, CC BY-SA 3.0