Maatalousalan ammattitutkinto, Tuotantoeläinten tilasiemennys (nauta)-tutkinnon osa 50 osp
- Etusivu
- Osuvakoulutus Oy
- Koulutus
Tavoite
Tuotantoeläinten tilasiemennyksen (nauta) koulutus antaa tiedot ja taidon Tuotantoeläinten tilasiemennys- tutkinnon osan näyttöä varten.
Tutkinnon osa suoritetaan näyttönä. Näyttö järjestetään joko opiskelijan omalla tilalla tai tilalla, johon hän on palvelussuhteessa. Näytössä osaaminen osoitetaan koko tilasiemennyksen prosessissa.
Tutkinnon osan suorittaminen hyväksytysti näytössä antaa eläinsuojelulainsäädännön edellyttämän kelpoisuuden nautojen keinosiementämiseen omalla tilalla tai tilalla, johon henkilö on palvelussuhteessa.
Kohderyhmä
Lypsy- tai emolehmätilojen yrittäjät ja eläinten hoitotöitä tekevät tilatyöntekijät. Työkokemusta oltava nautojen hoidosta ja käsittelystä. Myös maatalousalan peruskoulutuspohja suotavaa.
Sisältö
Koulutuksen sisältö:
- llisääntymisanatomia ja fysiologia, kiimakierto
- siemennysajankohdan määritys
- tiineys
- keinosiemennyksen perusteet ja siemennystekniikka
- keinosiemennyshygienia ja tarttuvat taudit
- työvälineistä huolehtiminen
- siemenen hankinta, varastointi ja käsittely
- siementäminen
- siemennysvälineiden puhdistus ja huolto
- hedelmällisyyden tunnusluvut
- dokumentointi
- jalostus
- nautojen lajityypillinen käyttäytyminen ja käsittely
- keinosiemennystoimintaa koskeva lainsäädäntö
Koulutus järjestetään yhteistyössä Faba Osk:n kanssa. Koulutus toteutetaan lähi- ja verkko-opintoina sekä ohjattuina käytännön harjoitteluina opiskelijan omalla tilalla tai työpaikalla. Lähiopintoja kaksi päivää/ryhmä. Lähiopetuspäivien jälkeen opiskelijat aloittavat ohjatut keinosiemennysharjoitukset omalla tilalla tai työpaikalla.
Seuraavaan koulutukseen liittyvät lähiopetuspäivät järjestetään Iisalmessa Ylä-Savon ammattiopistolla, Kotikyläntie 254, 74150 Iisalmi: 12-13.2.2025.
Lähiopetuksessa kouluttajina Faban eläinlääkärit ja tuotepäällikkö. Käytännön harjoittelu omalla tilalla tai työpaikalla tapahtuu seminologien ohjauksessa: viisi kolmen tunnin ohjauskäyntiä. Koulutuksen hinta 1 600 euroa.
Tutkinnossa tarvittavan ammattitaidon hankkiminen suunnitellaan jokaiselle henkilökohtaisesti. Suunnittelussa otetaan huomioon aikaisempi työkokemusten, koulutusten tai harrastusten kautta hankittu osaaminen. Esim. jos olet käynyt nautojen tilasiemennyskoulutuksen jossain muualla ja sinulla on tutkinnossa tarvittava osaaminen, sinut ohjataan suoraan näyttöön.
Tarvittava ammattitaito on mahdollista hankkia myös niin, että omalla työpaikalla toinen työntekijä, jolla on tilasiemennykseen liittyvä kelpoisuus, toimii ohjaajana. Tällöinkin on ensin hakeuduttava opiskelijaksi ja henkilökohtaistamisessa sovitaan osaamisen hankkimisesta työpaikalla. Työpaikan ja ohjaajan kanssa tehdään koulutussopimus tai oppisopimus. Ohjaajan ammattitaito ja ohjausosaaminen varmistetaan ennen sopimuksen tekemistä. Oppisopimus solmitaan silloin, kun kyseessä on työsuhde tai opiskelija toimii tilalla yrittäjänä. Oppisopimus edellyttää, että ammattitaitovaatimuksiin liittyviä töitä tehdään vähintään 25 tuntia/viikko. Muissa tapauksissa tehdään koulutussopimus. Koulutussopimukslla opiskeltaessa opiskelijalta peritään koulutusmaksu (800 €).
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4914571/reformi/tutkinnonosat/5021815
Lisätietoja
Lisätietoja koulutuksesta ja tutkinnon osan suorittamisesta:
Eija Mäki-Ullakko, Kpedu, p. 044 725 0637 eija.maki-ullakko(at)kpedu.fi
Jaana Vuolteenaho, Faba Osk, p. 040 311 5606 jaana.vuolteenaho(at)faba.fi
Laajuus
50 ospPaikka
KannusOppilaitos
Keski-Pohjanmaan ammattiopistoHinta
1600 €Hakeminen
Hakuaika päättynytTutkinnon muut koulutukset
Yhteystiedot
Keski-Pohjanmaan ammattiopistoHakijapalvelut
Puhelin: 040 808 5010
Sähköposti: hakijapalvelut(a)kpedu.fi
Sotkamossa asuva Riikka Mäkäräinen työskentelee rajavartijana ja koiranohjaajana Kainuussa sijaitsevalla Kuhmon rajavartioasemalla.
Lue lisääKun 16-vuotias Aaro Haasala viime syksynä aloitti asuntolaelämän, oli pientä jännitystä ilmassa. Kannuksessa maatalousteknologiaa opiskeleva nuori mies kertoo kuitenkin, että ystävystyi opiskelukavereiden kanssa jo ensimmäisten viikkojen aikana. Asuntolaan kotiutumista helpotti myös se, että kämppäkaveriksi muutti jo peruskoulusta tuttu kaveri.
Lue lisääLohtajan koulun ysiluokkalaiset Jenni Jussila ja Meri Yli-Hukka viettivät TET-viikkoa Kpedun Kannuksen toimipaikassa. Tytöt hakivat yhteishaussa Kannukseen maatalousalan opintoihin, ja odottavat haun tuloksia toiveikkaina.- Oli tosi kiva päästä tänne koululle tutustumaan! Olemme päässeet tekemään monenlaista pihahommista navettatöihin, ja tämä vaikuttaa tosi kivalta paikalta. Asuntola vaikuttaa viihtyisältä, ja täällä opiskelevat kaverit on kertoneet, että täällä on hyvät ruoatkin, tytöt kertoilevat.
Lue lisääEläintenhoitajan ammattitutkinnon Kannuksessa suorittanut Jenna Vuori kertoo olevansa unelma-ammatissaan. Hän on työskennellyt koirankoulutuspalveluja tuottavassa Easy Dog -yrityksessä vuodesta 2013 asti. Ensin opintojen ohessa kunnes hän vuoden 2017 alusta siirtyi Easy Dogin yrittäjäksi.
Lue lisääMaaliskuussa maatalouslomittajaksi valmistunut sieviläinen Mikko Vähäsöyrinki kertoo hakeutuneensa Kannukseen opiskelemaan saadakseen maatalousalan tutkinnon ja varmuutta työelämässä opittuihin taitoihin.
Lue lisääOuti Koskelalla oli ollut miehensä kanssa maatila kahden vuoden ajan, kun hän alkoi kaivata lisää tietoa alasta. Koulutuksen kautta osaamista karttui niin pelto-, kone- kuin hitsauspuolelta.
Lue lisääKannuksen maatalousalan perustutkinnon kennellinjalla ja lukion oppimäärän opiskellut Janita Häggman jatkoi alan opintoja eläintenhoitajan ammattitutkintoon. – Harrastan koiria ja halusin niitä taitoja syventää, kertoo Janita. Keväällä 2016 alkanut eläintenhoitajan ammattitutkinto keskittyy eläinten kouluttamiseen. Samaan aikaan niiden opintojen kanssa Häggman on viimeistellyt tradenomin opintojaan ammattikorkeakouluun.
Lue lisääKokkolalainen Jesse Suominen opiskelee viimeistä vuottaan maatalousalan perustutkintoa ja valmistuu nyt keväällä maaseutuyrittäjäksi.
Lue lisääKeväällä 2015 maaseutuyrittäjäksi valmistunut perholainen Maarit Flink opiskeli maatalousalan perustutkinnon ohessa myös ylioppilastutkinnon. Viimeiset aineet hän kirjoitti syksyllä ja valkolakki tuli jouluna 2015.
Lue lisääJanne Kalliokoski (16) opiskelee Kannuksen toimipaikassa maatalousalan perustutkintoa nyt ensimmäistä vuotta. Hän valitsi osaamisalakseen maatalousteknologian ja valmistuu maaseutuyrittäjäksi.
Lue lisääAino Ronkainen (18) valmistuu tänä keväänä maatalousalan perustutkinnosta eläintenhoitajaksi. Kannuksessa on yksi Suomen harvoista kennelalaan painottuneista eläintenhoitajien koulutuksista ja ala on vuodesta toiseen yhteishaussa Kpedun suosituimpia.
Lue lisääJoonas Karhumaa (18) ja Kaisa Räsänen (21) opiskelevat Kannuksen toimipaikassa kennellinjalla nyt toista vuotta. Kaisa opiskeli ylioppilaaksi kotikaupungissaan Jyväskylässä ja Joonas opiskeli yhden vuoden Oulussa lukiossa.
Lue lisääMuut vastaavat koulutukset
HAKUAPUA!
Hakijapalvelut 040 808 5010
hakijapalvelut(a)kpedu.fi
INFO 040 808 5566
Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä
Närvilänkatu 8, 67100 KOKKOLA
Tiedustelut: info(at)kpedu.fi
Kirjaamo: kirjaamo(at)kpedu.fi