Satoisa metsäpuutarha

Kohderyhmä

Kurssi sopii kenelle tahansa satoisasta metsäpuutarhasta haaveilevalle ennakkotiedoista ja -taidoista riippumatta. Voit lukea etukäteen metsäpuutarha-aiheesta kirjasta Weiss, Sjöberg: Satoisa metsäpuutarha - Kasvata syötävää kaikkialla (Satoisa metsäpuutarha -kirja Maatarhuri). "||

Sisältö

Satoisa metsäpuutarha, josta käytetään myös nimiä syötävä metsäpuutarha tai ruokametsä, on viljelyjärjestelmä, jonka rakenne ja toimintaperiaate jäljittelee luonnonmetsää, mutta josta voidaan korjata ihmistä hyödyttäviä satoja monipuolisemmin kuin luonnonmetsistä. Satoa voivat olla tuttujen hedelmien, marjojen, pähkinöiden ja vihannesten lisäksi myös sienet, polttopuu tai vaikkapa värjäyskasvit. Metsäpuutarha skaalautuu: sen koko voi olla mitä tahansa pienestä rivitalopihasta hehtaarien kokoisiin viljelmiin.

Metsäpuutarha pyritään suunnittelemaan siten, että se hoitaa lopulta itse itsensä, ja ulkoisia tuotantopanoksia, kuten kastelua, kitkentää ja lannoittamista, tarvitaan mahdollisimman vähän. Jotta tällainen järjestelmä saadaan aikaan, täytyy ymmärtää kasvupaikan olosuhteet, käyttää ja luoda edullisia mikroilmastoja, osata hyödyntää käytettävissä oleva vesi ja kasvattaa maan viljavuutta luonnon tarjoamilla menetelmillä. Näin syntyy hiiltä sitova ja eliöstöltään tasapainoinen ja monimuotoinen ekosysteemi sekä maan alle että maanpinnan yläpuolelle. Satoisa metsäpuutarha onkin sekä ympäristöteko että ihmisten ja monenlaisten tärkeiden pikkueliöiden paratiisi!

Kurssilla opit, mikä on metsäpuutarha ja miten eri lähtökohdista rakennetaan rehevä, monimuotoinen, terve ja satoisa metsäpuutarha. Opit havainnoimaan ja parantamaan istutuspaikan olosuhteita, ymmärtämään kasvien välisiä vuorovaikutussuhteita ja suunnittelemaan puutarhaa ekosysteeminä. Lisäksi tutustut Suomeen soveltuvaan metsäpuutarhan lajistoon. Kurssilla aletaan rakentaa satoisaa metsäpuutarhaa Keski-Pohjanmaan kansanopiston alueelle, joten luentojen lisäksi kädet saadaan myös konkreettisesti multaan.

Kurssi toteutetaan Keski- Pohjanmaan kansanopistolla klo. 9 – 16.30. molempina koulutuspäivinä. Kurssille ei voi osallistua etäyhteyksin

Lisätietoja

kouluttajat: Henna Jämsä on muusikko, puutarhuri ja permakulttuurikouluttaja. Hän hoitaa permakulttuurin etiikan ja periaatteiden mukaisesti kahta hyötypuutarhaansa, kaupunkipuutarhaa Turussa sekä isoa ja monimuotoista mökkipihaa Halikossa, ja haluaa kasvattaa syötävää kaikkialla helposti ja ekologisesti.

Hän on suorittanut kaksi permakulttuurisuunnittelukurssia (PDC) ja työstää tällä hetkellä permakultttuuridiplomia Nordic Permaculture Academyssa. Puutarhurikoulun lisäksi hän on käynyt lukuisia puutarha-alan lyhytkursseja mm. metsäpuutarhoista, siemen- ja sieniviljelystä, pysyvästä penkkiviljelystä, maaperän ravintoverkosta ja uudistavasta maataloudesta.
Viime vuosina hän on opettanut permakulttuurista kotipuutarhurointia mm. Espoon ja Järvenpään opistoissa ja luennoinut permakulttuurisista aiheista monenlaisille toimijoille Maaseudun sivistysliitosta puutarhaseuroihin. Hän kirjoittaa säännöllisesti artikkeleita mm. Kotipuutarha -lehteen. Lisäksi hän on työryhmän jäsenenä kääntänyt suomen kielelle ruotsalaiset puutarhakirjat Monivuotiset vihannekset sekä Satoisa metsäpuutarha.

Voit tutustua kouluttajaan etukäteen täällä: www.maatarhuri.fi

Kansanopisto tarjoaa opiskelijoille lähipäivien lounaat ja omatoimipäiväkahvit. Opistolla on mahdollisuus majoittua 35 euroa/yö jaetussa 2hh huoneessa. Majoitushinta sis. aamupalan ja liinavaatteet.

Päätös kurssin toteutumisesta perustuu hakijoitten määrään. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen peruutetusta paikasta perimme koko kurssihinnan (170€).
Keski-Pohjanmaan kansanopistolla on oikeus peruuttaa koulutus, mikäli ryhmäkoko jää liian pieneksi.

Lisätietoja: info.kansanopisto@kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

45-vuotias Susanna Kumpula päätti ex tempore aloittaa uuden alan opiskelun. Kun silmään osui mainos luonto-ohjaaja koulutuksesta Perhossa, päätti Susanna hakeutua koulutukseen.

Lue lisää