Miltä kuulostaisi ammatillisen perustutkinnon suorittaminen pääosin työelämässä oppien? No sehän onnistuu joko koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Perholaisella kuljetusalan yrittäjällä Jarmo Möttösellä on asiasta vankka kokemus jo usean vuoden ajalta.
Vuonna 1978 yrittäjäuransa aloittanut Möttönen kertoo yrityksensä laajentumisen lähteneen kunnolla käyntiin vuoden 2008 jälkeen, ja siitä lähtien on työntekijämäärä kasvanut jatkuvasti. Työntekijöitä hän on kouluttanut sekä koulutus- että oppisopimuksella, ja onpa osa tullut töihin myös ammattiopiston kautta valmiina kuljetusalan ammattilaisina.
–Uuden työntekijän rekrytointi lähtee aina liikkeelle sillä, että hakija tulee tutustumaan firmaan ja työhön. Sellaista työtä ei kannata tehdä, josta ei tykkää. Jos innostusta löytyy, voimme ryhtyä suunnittelemaan sopivaa pakettia, eli otetaanko taustalle koulutussopimus tai oppisopimus. Kaikki paketit käyvät meille –tärkeintä on, että tulevalta työntekijältä löytyy intoa ja oma-aloitteisuutta, Möttönen toteaa.
Tänä päivänä 26 työntekijän ja hieman alle kymmenen auton firmaa luotsaava Möttönen haluaa kannustaa muitakin yrityksiä kasvun polulle.
–Monella yrittäjällä on korkea kynnys sen ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen. Se ei kuitenkaan ole niin hankalaa, ja kun yrittäjät sen ymmärtävät, lähtevät asiat rullaamaan.
–Kun yrittäjä palkkaa työntekijöitä, jää itselle aikaa muiden tehtävien hoitamiseen ja myös toiminnan kehittämiseen, kuljetusalan yrittäjä Jarmo Möttönen kertoo.
Möttönen kertoo toimineensa laajentumisen alkuvaiheessa ohjaajana kaikille koulutus- ja oppisopimuskoulutuksella töihin tuleville. Nyt hän kertoo tämän ohjaustehtävän jakaantuneen usealle työntekijälle. Vaikka hänellä itsellään on jo tuosta hommasta vuosien kokemus, aikoo hän nyt hakea siihen lisää oppia Kpedun järjestämästä työpaikkaohjaajakoulutuksesta.
–Työpaikkaohjaajan pitää osata opettaa jokainen työvaihe erikseen, ja lehmän hermoja tarvitaan. Täytyy osata ymmärtää, että uusi kaveri tulee ihan eri ympäristöstä, eikä kaikkea voi hoksata ensimmäisellä kerralla. Vaikka minulla on jo paljon kokemusta, haluan silti käydä koulutuksen, sillä koulutus ei koskaan mene hukkaan. Verkostoakin saa koulutuksen avulla kasvatettua, hän huomauttaa.
Möttösen toiveena on, että muutkin perholaiset yritykset saisivat positiivista virettä, ja että osaajat pystyttäisiin pitämään kotiseudullaan. Sama tavoite on myös Kpedun LähiAmis-projektin projektipäällikkö Jorma Koivuniemellä.
–LähiAmiksen tavoitteena olisi saada sitoutettua niitä henkilöitä, joilla ei vielä ole ammatillista pätevyyttä kouluttautumaan pääosin työpaikalla oppien. Ajatus olisi saada kaari opiskelun ja työelämän välillä lyhyemmäksi, jotta osaajat saataisiin pidettyä paikkakunnalla, Koivuniemi kertoo.
Kpedun LähiAmis-projektin projektipäällikkö Jorma Koivuniemellä ja kuljetusalan yrittäjällä Jarmo Möttösellä on sama tavoite – saada yrityksiin positiivista virettä ja pitää osaajat Perhossa.
Kuvat: Eeva Huotari
Teksti: Martina Store