Hankkeet

  1. Etusivu
  2. Navetta
  3. Hankkeet
Logolista
Hankkeissa tuotetut materiaalit löydät oikeasta reunasta. 

Ollikkalan hankkeet

Tietolinkki

Tietolinkki-tiedonvälityshanke toimii Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa. Tietolinkki välittää maatalousyrittäjille, turkistuottajille ja hevosyrittäjille tietoa ajankohtaisista asioista mm. järjestämällä webinaareja, seminaareja ja infoja sekä tekemällä videoita ja uutiskirjeitä. Tietolinkki-hanketta rahoitetaan Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskusten kautta. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä (hallinnoija), MTK Keski-Pohjanmaa ry, MTK-Pohjois-Suomi ry, ProAgria Keski-Pohjanmaa ry ja Pohjois-Suomen Turkiseläinten Kasvattajat ry. Tietolinkki tekee tiivistä yhteistyötä alueen maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueiden, Ely-keskusten sekä muiden sidosryhmien kanssa. 


Liikkuva lehmä 2024–2027

Liikkuva_Lehmä_hankejuliste

Hankkeen tavoitteena on tuottaa uutta tietoa lypsylehmien ympärivuotisesta jaloittelusta, jotta se voidaan toteuttaa vastuullisesti eläinten hyvinvointi ja ympäristö huomioiden. Eläinten hyvinvoinnin osalta on selvitettävä, mitkä talvijaloittelun todelliset hyödyt suomalaisissa olosuhteissa ovat. Kpedun opetusnavetassa toteutetaan ympärivuotinen koe, jossa seurataan lypsylehmien jaloittelumotivaatiota. Kokeessa selvitetään olosuhteiden vaikutusta lehmien jaloitteluaktiivisuuteen, kuin myös lehmien välistä vaihtelua jaloitteluaktiivisuudessa.                                                Hankkeen hallinnoija on Luonnonvarakeskus ja osatoteuttajina ovat kpedu sekä Savonia-ammattikorkeakoulu.          Projektityöntekijä Emma Erkkilä 040-807 3615, emma.erkkila@kpedu.fi

Lypsykarjojen vaihtoehtoiset kuivitusratkaisut 2024–2025

Pohjois-Savon Liiton myöntämä JTF-rahoitus 

Lypsykarjojen_vaihtoehtoiset_kuivitusratkaisut_Hankejuliste

Hankkeen tavoitteena on löytää terveellisiä, turvallisia ja kestävästi tuotettuja kuivikkeita turpeen tilalle. Hankkeessa keskitytään lypsylehmien kuivikevaihtoehtoihin. Kuivikkeiden ominaisuuksia selvitetään monialaisesti eläinten, ihmisten ja ympäristön näkökulmasta. Hankkeen tuloksena syntyy monipuolinen ja puolueeton tietopaketti lypsykarjojen kuivikevalintojen apuvälineeksi. Tietopaketin avulla viljelijä voi valita tilalle parhaiten soveltuvan kuivikkeen sekä ennakoida ja pienentää mahdollisia kuivitukseen liittyviä riskejä. Tietopaketti sisältää kuvauksen parhaista toimintamalleista turpeen korvaajien (esimerkiksi kuivajae, hiekka/kierrätetty hiekka, ruokohelpi) käytössä lypsykarjatiloilla. 
Hankkeen hallinnoija on Savonia-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina Kpedu, OAMK, Luke, Työterveyslaitos, Työtehoseura ja Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikkö.

Projektityöntekijä Maarit Kärki 040-8085540, maarit.karki@kpedu.fi

Datan ketterä hallinta työkoneista ja palveluista liiketoimintaan -hankkeen tavoitteena on edistää maatalousyrityksien kykyä toimia datataloudessa ja hyödyntää tehokkaasti maatiladataa viljelytoimenpiteiden ja liiketoiminnan kokonaiskestävyyden kehittämiseksi. Hankkeen päätoteuttajana on Centria-ammattikorkeakoulu ja kpedun opetusmaatila toimii hankkeessa demonstraatiokohteena. 
Hanke on saanut rahoituksensa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. 

Projektityöntekijä Emma Erkkilä 040 807 3615, emma.erkkila@kpedu.fi 


Vertaiskokemuksilla ja pienryhmillä uutta teknologiaa maatiloille 2024–2025

Hankkeessa kerätään, tuotetaan ja levitetään käytännönläheistä tietoa uuden teknologian käyttöönottoon ja käyttöön liittyvistä tilatason kokemuksista, hyvistä käytännöistä, haasteista ja erityisesti niiden ratkaisuista. Viestinnässä pyritään monikanavaisuuteen, havainnollisuuteen ja laajaan vastaanottajakuntaan.
Ammattikorkeakoulujen kokoamiin viiteen alueelliseen pienryhmään tulee edustus alan yrittäjistä, opettajista, opiskelijoista, neuvojista ja tutkijoista. Hanketta johtava TTS Työtehoseura kerää tietoa valtakunnallisella sähköisellä yrittäjäkyselyllä sekä haastattelemalla hankkeessa muodostettavia pienryhmiä, jotka testaavat valitsemiaan peltoviljely- ja kotieläinteknologioita. Testit toteutetaan pienryhmien edustamien alueiden maatiloilla. Testattavat teknologiat voivat olla jo käytössä alueen edelläkävijätiloilla tai sitten ne lainataan tai vuokrataan – tarvittaessa usean pienryhmän käyttöön.
Ydintulokset jäävät elämään vakiintuneella alan verkkosivustolla (Digimaatalous) ja osaamisverkostossa (AgriHubi). Kpedu osallistuu hankkeen työryhmätyöhön sekä on mukana pienryhmien ja hankkeessa toteutettavien testauksien organisoinnissa toiminta-alueellaan. Osa testauksista tehdään Kpedu Kannuksen opetusmaatilalla.

Hankkeen hakija ja päätoteuttaja on Työtehoseura ry.
Osatoteuttajina tuensiirtosopimuksella: Savonia ammattikorkeakoulu Oy, Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy, Centria-ammattikorkeakoulu Oy, Hämeen ammattikorkeakoulu Oy, Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymä, Lapin ammattikorkeakoulu Oy, Oulun ammattikorkeakoulu Oy ja Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä.

Rahoittajana EU:n maatalous- ja maaseuturahoitus, Hämeen ELY-keskus.
Projektityöntekijä Teemu Kangas 040 807 3646, teemu.kangas@kpedu.fi

Datatalouskasvattamo 2024–2025

Datatalouskasvattamo_hankejuliste

Hankkeen tehtävänä on luoda TKI-toimijoiden yhteistyöllä maataloussektorin datataloutta edistävä kansallinen Datatalouskasvattamo osaamiskeskittymä, joka uudistaa maaseudun taloutta ja nopeuttaa siinä tarvittavien digitaalisten ja innovatiivisten ratkaisujen käyttöön ottamista. Datatalouskasvattamo on virtuaalinen toimintaympäristö, joka kokoaa eri puolella maata olevia toimijoita oppimaan ja kehittämään dataliiketoimintaa. Käyttäjät pääsevät riskittömästi, tutkimusympäristöissä toimivalla kokeilualustalla toteutettavien käytännön esimerkkien avulla, opettelemaan datatalouteen liittyviä teknisiä pelisääntöjä ja kokeilemaan mm. datan jakamista.

Hankkeen hakija ja päätoteuttaja on Centria-ammattikorkeakoulu.
Osatoteuttajina Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Luonnonvarakeskus.
Rahoittajana Euroopan maaseuturahasto 2023 - 2027, Hämeen ELY-keskus.
Projektityöntekijä Emma Erkkilä 040 807 3615, emma.erkkila@kpedu.fi

 

 

 


Päättyneet hankkeet

Luova Kampus 2020 kehittämis- ja investointihankkeissa toteutettiin Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kannuksen toimipaikkaan kotieläintuotannon oppimisympäristö ja digisilta.   Kone- ja laiteinvestointeina hankittiin ravi- ja ratsastussimulaattorit, metsäkone- ja monitoimisimulaattorit sekä röntgenlaitteisto, anestesialaite ja 2 verianalysaattoria pieneläinvastaanotolle. Hanke toteutettiin yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa.

Hanke on päättynyt 31.12.2022. Koulutusten teemat olivat Kestävä lehmä, Terve sorkka, Liikkumalla terveyttä ja Kotieläintilan bioturvallisuus. Kaikki hankkeessa tuotetut luentomateriaalit, tallenteet, julkaisut ja podcastit löydät osoitteesta www.kpedu.fi/älynauta

Hanke on päättynyt 15.11.2023. Hankkeessa tuotettua materiaalia löydät Youtubesta sekä hankkeen  Loppuraportti_Peltosäätö on luettavissa.  PeltoSäätö – Peltomaan älykkään vesienhallinnan pilotit -hankkeen tavoitteena oli pilotoida käytännön olosuhteissa Oulun yliopiston muissa hankkeissa kehitettyä automatiikkaa säätösalaojiin.
Hanke oli osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin  Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta, jolla pyrittiin vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja.

Hankeaika 2019–2023. Hankkeen tehtävänä oli edistää uuden maatalousteknologian käyttöönottoa sekä tuottaa tietoa ja käyttäjäkokemuksia uusista koneista, laitteista ja tuotantomenetelmistä. Tavoitteena oli parantaa maataloustuotannon tehokkuutta, kannattavuutta ja ympäristöystävällisyyttä.


Tutkiva ja oppiva kampus – Kpedu luonnonvara-ala 2030

Hankeaika 1.1.31.12.2023. Hankkeessa tiivistettiin luonnonvara-alan eri koulutusasteiden, yritysten, sekä tki-organisaatioiden yhteistyötä ja uusia yhteisiä kehittämistoimenpiteitä käynnistettiin. Kotieläintuotannon oppimisympäristö Kannuksessa toimii mallina kestäville toimintatavoille ja näyteikkunana nykyaikaiseen maidontuotantoon. Hankkeen rahoitus: Keski-Pohjanmaan Liiton kansallinen AKKE- ohjelma ja Kannuksen kaupungin kuntarahaosuus.

Hankkeen TO-loppuraportti, Kotieläintuotannon oppimisympäristön toimintamalli ja Hollannin matkaraportti.

Hankeaika 2023-2024. Pro Opetustilat -hankkeessa koottiin yhteen Suomen kaikki luonnonvara-alan oppilaitosten maa-, puutarha- ja metsätilat kartoittamalla näiden maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman (MISU) mukaiset toimet sekä määriteltiin oppimisympäristöjen kokeilutoiminnan painopisteet. Tiedot vietiin AgriHubin verkkoalustalle helposti löydettäväksi. Hanketta hallinnoi Hämeen Ammattikorkeakoulu. Hankekonsortioon kuuluui yhteensä 20 luonnonvara-alan oppilaitosta ympäri Suomea ja Kpedu on yksi hankkeen koordinaattoreista. Hankkeessa tuotettua materiaalia löydät Youtubesta.

Hanke on saanut rahoituksensa Maa ja Metsätalousministeriön Hiilestä kiinni - toimenpidekokonaisuudesta.