Hankkeen tulokset
Pohjanmaan makuaarteet
Ruokamatkailun mahdollisuudet Keski-Pohjanmaalla
Lähimatkailun ja erityisesti luontomatkailun suosio on viime vuosina kasvanut myös Keski-Pohjanmaalla ja maaseutumatkailu kiinnostaa entistä laajempaa asiakaskuntaa. Ruoka on matkailussa tärkeä osa elämystä ja lähiruoka, vastuullisuus sekä paikallinen ruokakulttuuri ovat maaseudun vahvuuksia. Keski-Pohjanmaalla on lisäksi hyvät edellytykset yhdistää ruokamatkailua luontoelämyksiin, luontolähtöisiin hyvinvointipalveluihin ja kulttuuritarjontaan. Matkailupalvelutarjontaa Keski-Pohjanmaan harvaan asutulla maaseudulla on niukasti ja yritykset ovat pieniä. Tämän vuoksi matkailuelämysten tuottamiseen tarvitaan toimialarajat ylittävää osaamista sekä yhteistyötä.
Pohjanmaan makuaarteet -hankkeen tavoitteena oli maaseutumatkailupalveluiden monipuolistaminen kehittämällä ja aktivoimalla ruokamatkailua. Hankkeen aikana:
- Järjestettiin työpajoja, joiden avulla lisättiin ruokamatkailuun liittyvää osaamista.
- Järjestettiin yrittäjille opintomatkoja erilaisiin ruokamatkailukohteisiin.
- Kerättiin työpajoissa ideoita keskipohjalaisista makuaarteista, kehitettiin Keski-Pohjanmaa menu ja pilotoitiin sitä kahdella erilaisella kohderyhmällä.
- Rakennettiin verkostoa harvaan asutun maaseudun toimijoiden välille.
- Kerättiin ideoita uusien ruokamatkailuhankkeiden pohjaksi.
Pitkän tähtäimen tavoitteena on saada alueelle uusia, laadultaan korkeatasoisia ruokamatkailutuotteita sekä uusia ruokamatkailupaketteja ja reittejä.
Hanketta toteuttivat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä sekä Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset. Hankkeen toiminta-alue oli Keski-Pohjanmaan maakunta ja toteutusaika 1.10.2022-30.9.2023. Hankkeen toteutuneet kustannukset olivat 51 449,22 €. Hankeen toteuttamiseen saatiin rahoitus Lapin Ely-keskuksesta Harvaan asutun maaseudun matkailuhankehausta.
Hankkeen aikana tuotettuja materiaaleja:
- Hanke-esittely
- Lataa esite
- Loppuraportti
- Opintomatka Raaheen
- Opintomatka Itä-Suomeen
- Opintomatka Ahvenanmaalle
- Keski-Pohjanmaan menun pilotointi
Ota yhteyttä
Katri Kulkki (projektipäällikkö), katri.kulkki@kpedu.fi / 044 7250 633
Niina Vihelä (ruoka- ja ravitsemusasiantuntija), niina.vihela@maajakotitalousnaiset.fi / 043 825 4281