TAPAHTUMAT

  1. Etusivu
  2. Projektitoiminta
  3. Pohjanmaan makuaarteet
  4. Tapahtumat

 

26.9.2023 Kalan käsittely ja kalaruokien valmistus

Aika: ti 26.9.2023 klo 17 - noin klo 20

Paikka: Lestijärven koulu (Lestintie 40, 69440 Lestijärvi)

Tule opettelemaan käytännössä, miten suomalaisista luonnonkaloista laitetaan herkullista ruokaa. Järvikalojen monipuolinen hyödyntäminen ravinnoksi on hyvästä niin ympäristön, terveyden kuin paikallistaloudenkin kannalta.

Kurssin aluksi kuullaan luento villikalan hyödyntämisestä, minkä jälkeen kokataan Janne Raution opastuksella erilasia kalaruokia. Janne Kalatalousministeri™ Rautio on Rymättylässä, Airiston laidalla pienessä saaressa kalastajamökissä ympäri vuoden asuva, suomalaisen luonnonkalan puolestapuhuja, Otavan kirjailija (Suomalaista villikalaa), luennoitsija, kalastaja, kokki ja villikalatuotteiden valmistaja.

HAMA-alueen yrittäjille ja yhdistyksille tilaisuus on maksuton. Muilta perimme 25 € osallistumismaksun. Mukaan mahtuu 15 osallistujaa, etusijalla HAMA-alueen toimijat. Lataa ohjelma.

Ilmoittautumiset viim. ma 20.9. Niinalle: niina.vihela@maajakotitalousnaiset.fi / 043 825 4281

Tervetuloa kokkailemaan!

 

20.-23.9.2023 Opintomatka Ahvenanmaalle


Lähde mukaan Ahvenanmaalle tutustumaan sadonkorjuujuhlien kohteisiin sekä muihin ruokamatkailukohteisiin. Opintomatkalle mahtuu 6 osallistujaa, etusijalla ovat HAMA-alueen yrittäjät ja muut ruokamatkailuun liittyvät aktiiviset toimijat. Lataa ohjelma.

KE 20.9.2023

  • 11:30 Lähtö, Neste Kaustinen 
  • 13:30 Ruokailu, ravintola Valkoinen Puu, Kauhajoki (omakust.)
  • 18:00 Majoittuminen,  Ilmaristen matkailutila, Lieto

 

TO 21.9.2023

  • 6:30 Aamupala (sis. hintaan)
  • 7:00 Lähtö satamaan (viimeistään)
  • 8:45 Laiva lähtee Turun satamasta
  • 14:10 Saapuminen Maarianhaminaan
  • 15:30 Ruokailu, Pub Stallhagen (sis. hintaan)
  • Majoittuminen, Snackö Canvas Hotel, yöpyminen galmping teltoissa (sis. saunan)

 

PE 22.9.2023

  • 8:30 Aamupala (sis. hintaan)
  • Vieraillaan Skördefest-kohteilla
  • 14:25 Laiva lähtee Maarianhaminasta (satamassa oltava väh. 1 h aikaisemmin)
  • 19:50 Laiva saapuu Turkuun
  • Majoittuminen Kylämäen Hevostila, Marttila (n. 1 h Turusta)

 

LA 23.9.2023

  • 9:00 Aamupala (sis. hintaan)
  • 10:00 Kotimatka alkaa
  • Noin klo 16:00 Kaustinen

HAMA-alueen yrittäjät: Ilmainen matka sisältää kuljetukset, yöpymiset, ohjelman mukaiset vierailut sekä torstain ruokailun Pub Stallhagenissa. Muut ruokailut omakustanteisesti. 

Muut: Muille kuin HAMA-alueen yrittäjille matkan hinta on 300 €. Sisältäen kuljetukset, yöpymiset, ohjelman mukaiset vierailut sekä torstain ruokailun Stallhagenin panimoravintolassa.

ILMOITTAUDU NIINALLE VIIMEISTÄÄN MA 21.8.: niina.vihela@maajakotitalousnaiset.fi / 043 825 4281

 

5.9.2023 Eräkokkauskurssi

Aika: ti 5.9.2023 klo 10-16

Paikka: Perho, Perhon Eräelämykset (Penningintie 454, 69950 Perho)

Hyvää ruokaa monipuolisista raaka-aineista voi valmistaa myös ulkona luonnossa. Kokkaamme erilaisia riista- ja kalaruokia Jarno Kelan opastuksella. Jarnon yritys Jarno's Wilderness on järjestänyt opastuspalveluita Kainuussa yli 20 vuoden ajan. Jarno on myös ravintolakokki, jonka bravuureja ovat riistasta ja järvikaloista loihditut ruoat.  

HAMA-alueen yrittäjille ja yhdistyksille tilaisuus on maksuton. Muilta perimme 30 € osallistumismaksun. Mukaan mahtuu 20 osallistujaa, etusijalla HAMA-alueen toimijat. Lataa ohjelma.

Tervetuloa kokkailemaan! 

Ilmoittautumiset viim. ma 28.8. Niinalle: niina.vihela@maajakotitalousnaiset.fi / 043 825 4281

 

 

3.9.2023 Polkka-Otto -konsertti ja Keski-Pohjanmaa menu

Aika: su 3.9.2023 klo 14-16:30

Paikka: Halsua, Halsuan Nuorisoseuran talo

Vahvasti paikallisperinteeseen ja sen eri ilmenemismuotoihin nojaava musiikin ja ruokakulttuurin yhteistapahtuma. Tapahtuma sisältää paikallisperinteen ominaispiirteisiin keskittyvän Polkka-Otto –konsertin sekä Keski-Pohjanmaa
-menun, jossa tulevat esiin alueellemme ominaiset maut ja tuotteet. Menu sisältää pääruoan lisukkeineen sekä jälkiruoan ja kahvin. Menun on Keski-Pohjanmaa menun pohjalta soveltanut riistaravintola Pikku Peuran omistaja Marja Hakkarainen. Lataa menu.

Konsertin esiintyjinä ovat kansanmusiikin monipuoliset taitajat eri ikäpolvista aina mestaripelimanneista nuoriin harrastajiin. Kaikkien esiintyjien juuret ja musiikillinen koti sijaitsevat Halsualla ja Otto Hotakaisen musiikissa. Mestaripelimanni Otto Hotakaisen perintöä aktiivisesti ja kunnioittavasti jatkavista esiintyjistä mainittakoon mestaripelimannit Raila Järvelä ja Anita Kaustinen. Tilaisuuden juontaa halsualaislähtöinen Jarno Hietalahti. 

Tilaisuudessa on vapaaehtoinen ohjelmamaksu, mutta rajallisen osallistujamäärän vuoksi osallistujien tulee ilmoittautua ennakkoon sähköpostitse tai puhelimitse: 

niina.vihela@maajakotitalousnaiset.fi puh. 043 825 4281 tai kirsi.ojanen@kaustisenseutukunta.fi puh. 040 182 3643  


 

 

10.6.2023 Soinin luonto- ja erämessut

Soinin luonto- ja erämessutHyppää perheenjäsenen tai ystävän kanssa bussin kyytiin ja lähtekää mukavalle messumatkalle! 

Soinin luonto- ja erämessuilla on ennätysmäärä näytteilleasettajia ja monipuolista ohjelmaa. Näytteilleasettajissa on mielenkiintoinen kattaus eräalan huipputuotteita ja niiden maahantuojia, lähiseudun palveluja, yrityksiä ja yhdistyksiä. 

Kiinnostavaa näkemistä ja tekemistä löytyy metsästyksen, kalastuksen, retkeilyn, pyöräilyn ja luontomatkailun osalta. Messuohjelmassa Tommi Korpela ja Kari Hietalahti kertomassa perhokalastuksesta, jousiammuntaa, metsästyssimulaattori, moottorisahataidetta, metsästyskoirien rotuesittely, metsästysnoutajien noutonäytös, talutusratsastusta minihevosilla perheen pienimmille ja paljon muuta.

Lataa ohjelma

Messujen omat nettisivut: https://soinintapahtumat.fi/eramessut/

Matkan hinta 25 € sis. kuljetuksen, sisäänpääsyn ja keittolounaan. 

Bussin reitti:

  • 8:30 Kokkolan ABC
  • 9:10 Kaustinen
  • 10:30 Soini
Kyyti järjestetään myös klo 8:10 Kannuksen ABC-asemalta Toholammin K-Marketin (klo 8:30) kautta Kaustiselle, josta noustaan yhteiseen bussiin. Myös matkan varrelta voi hypätä kyytiin.

Messuilta lähdetään klo 14:30 ja takaisin Kokkolassa ollaan n. klo 16:30. 

Ilmoittautumiset viimeistään perjantaina 2.6.: katri.kulkki@kpedu.fi / 044 7250 633 

Matkan järjestävät yhteistyössä Visit metsä ja Pohjanmaan makuaarteet -hankkeet.

 

15.5.2023 Keski-Pohjanmaa menu

Aika: 15.5.2023 klo 12-17

Paikka: Kokkola, Kpedu elintarvikealan opetuskeittiö  (Närvilänkatu 8, kokoontuminen pääoven luona)

Pohjanmaan makuaarteet -hankkeen yhtenä tavoitteena oli kehittää paikallisiin makuihin ja raaka-aineisiin perustuva Keski-Pohjanmaa menu. Tule mukaan valmistamaan menut ensimmäistä kertaa ja maistelemaan keskipohjalaisia makuja.

Kevään työpajoissa kerättyjen ideoiden pohjalta ravintola- ja cateringalan opettaja, keittiömestari Jussi Alamommo on kehittänyt kaksi erilaista a'la carte -menua. Molemmat menut sisältävät alku-, pää- ja jälkiruoan. 

Tervetuloa mukaan kokkaamaan molemmat menut ja maistelemaan keskipohjalaisia makuaarteita! Tilaisuus on maksuton, kokkailujen jälkeen maistellaan yhdessä molemmat menut. 

Ilmoittautumiset viim. ma 8.5. Niinalle: niina.vihela@maajakotitalousnaiset.fi / 043 825 4281

Opintomatkan hinta on hama-alueen toimijoille 100 € ja muille 200 € (sis. kuljetuksen, yöpymisen ja ohjelman mukaiset työpajat ja ruokailut). Tilaisuus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. TERVETULOA!

Ilmoittaudu viim. 6.4. Niinalle, opintomatkalle mahtuu maksimissaan 18 osallistujaa. 

Lisätietoja: niina.vihela@maajakotitalousnaiset.fi / 043 825 4281

 

Maisemakuva Kolilta24.-25.4.2023 Opintomatka Pohjois-Karjalaan

Pohjanmaan makuaarteet ja Riistaa ja ratkaisuja het kaikille -hankkeet järjestävät yhdessä opinto- ja makumatkan Pohjois-Karjalaan karjalaisen ruoan ja vieraanvaraisuuden alkulähteille. Matkan aikana tutustutaan kahteen Majatalosta majataloon- ja Karelia á la carte -verkoston yritykseen ja yrittäjien väliseen yhteistyöhön. Työpajassa opimme myös paikallisen ruoanlaiton salat. 

Majatalo Puukarin pysäkki on tunnettu puhtaasta lähi- ja luomuruoastaan, karjalaisesta ruokaperinteestä sekä hyvästä palvelusta. Majatalossa on tehty ruokaa samalla filosofialla jo 30 vuoden ajan. Ruoanlaitossa käytetään paljon luonnonkalaa, riistaa sekä oman tilan antimia. Anni Korhonen on sanavalmis emäntä, joka käy heti tuumasta toimeen ja taitaa myös kantelen soiton.

Majatalo Männkön pirtti tunnetaan maankuuluista karjalanpiirakoista, vatruskoista ja sultsinoista. Emäntä Ritva Ryttyläinen on pitopalveluiden ja karjalaisen ruokaperinteen todellinen grand old lady. Ritvalla on myös piirakkaleipomo ja kesäkahvila Bomban karjalaiskylässä.

Matkaohjelman voit ladata tästä (muutokset mahdollisia)

Alustava matkaohjema:

Maanantai 24.4.

  • 7:00 lähtö Kannuksesta
  • 7:50 Lestijärvi
  • 8:30 Haapajärvi
  • 13:00 perillä Puukarin pysäkillä. Ruokatyöpaja karjalaisen ruoan saloihin, karjalainen illallinen, majoittuminen jaetuissa huoneissa ja sauna.

 

Tiistai 25.4.

  • 8:00 karjalainen aamiainen
  • 9:30 lähtö Männikkölän Pirtille
  • 10:00 yhteinen leivontatuokio
  • 12:00 lounas
  • Kotiinpaluu klo 18 mennessä

 

Opintomatkan hinta on hama-alueen toimijoille 100 € ja muille 200 € (sis. kuljetuksen, yöpymisen ja ohjelman mukaiset työpajat ja ruokailut). Tilaisuus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. TERVETULOA!

Ilmoittaudu viim. 6.4. Niinalle, opintomatkalle mahtuu maksimissaan 18 osallistujaa. 

Lisätietoja: niina.vihela@maajakotitalousnaiset.fi / 043 825 4281

 

23.3.2023 Perho: Pohjanmaan makuaarteet

Paikka: Perho, Lounas-kahvila KiVi (Jyväskyläntie 4)

Aika: Klo 17:30-20:00

Työpajan aluksi kuullaan Arctic Warriorsin toimitusjohtaja Katja Misikankaan inspiroiva puheenvuoro paikallisiin perinteisiin ja raaka-aineisiin perustuvan brändin luomisesta. Tämän jälkeen ideoidaan yhdessä alueiden makuaarteita, vanhoja reseptejä sekä ruokaperinteitä ja aloitetaan paikallisen menun kehittäminen. Katso tarkempi ohjelma tästä.

Työpajan hinta on hama-alueen toimijoille 10 € ja muille 20 € (sis. kahvi- ja ruokatarjoilun). Voit maksaa paikan päällä käteisellä tai myöhemmin laskulla. Tilaisuus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. TERVETULOA!

Ilmoittaudu viimeistään maanantaina 20.3. tästä tai suoraan Katrille.

Lisätietoja: katri.kulkki@kpedu.fi / 044 7250633


15.3.2023 Lestijärvi: Pohjanmaan ja Syvänmaan makuaarteet

Paikka: Lestijärvi, Riistaravintola Pikku Peura (Kinnulantie 695)

Aika: Klo 14:00-18:00

Työpajan aluksi kuullaan Arctic Warriorsin toimitusjohtaja Katja Misikankaan inspiroiva puheenvuoro paikallisiin perinteisiin ja raaka-aineisiin perustuvan brändin luomisesta. Tämän jälkeen ideoidaan yhdessä alueiden makuaarteita, vanhoja reseptejä sekä ruokaperinteitä ja aloitetaan paikallisen menun kehittäminen. Katso tarkempi ohjelma tästä.

Halutessasi voit osallistua myös pelkkään webinaariin klo 14:30-15:30 Teamsin välityksellä (ei ennakkoilmoittautumista): https://bit.ly/3msMqJp 

Työpajan hinta on hama-alueen toimijoille 10 € ja muille 20 € (sis. kahvi- ja ruokatarjoilun). Voit maksaa paikan päällä käteisellä tai myöhemmin laskulla. Tilaisuus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. TERVETULOA!

Ilmoittaudu viimeistään perjantaina 10.3. tästä tai suoraan Katrille / Jasminelle.

Lisätietoja: katri.kulkki@kpedu.fi / 044 7250633 & jasmine.valikangas@kinnula.fi / 044 9018921

Työpaja järjestetään yhdessä Kinnulan kunnan Riistaa ja ratkaisuja het kaikille -hankkeen kanssa.

Talvikalastusta verkoilla

 

9.2.2023 Halsua: Mitä ovat keskipohjalaiset makuaarteet?

Paikka: Halsua, Kotikuluma (Perhontie1)

Aika: Klo 11:30-16:00 (lounas klo 11:30, puheenvuorot klo 12:30)

Oletko kiinnostunut kehittämään keskipohjalaista ruokamatkailua ja samalla omaa yritystoimintaasi? Tule kuuntelemaan asiantuntijoiden puheenvuoroja, kertomaan oman yrityksesi osaamistarpeista sekä ideoimaan yhdessä keskipohjalaisia ruokamatkailuelämyksiä. Halutessasi voit osallistua pelkkään webinaariin klo 12:30-14:00. Katso tarkempi ohjelma tästä.

Ilmoittaudu viimeistään maanantaina 6.2. (tarjoiluiden järjestämiseksi): https://bit.ly/3kKhjIj

Lisätietoja: katri.kulkki@kpedu.fi / 044 7250633 & niina.vihela@maajakotitalousnaiset.fi / 043 8254281